CDD wat is dat eigenlijk?

CDD wat is dat eigenlijk?

Compliance, CDD analisten, Quality Checkers of Complaince officers

Steeds vaker hebben wij vacatures openstaan voor CDD-functies, zoals de CDD Analisten en ervaren CDD Analisten rol, Quality Checker of compliance officers. CDD staat voor Customer Due Diligence. Maar wat houdt dat nu precies in en waarom is deze functie zo belangrijk?

Bij Customer Due Diligence (CDD) draait alles om het kennen of leren kennen van je klanten. Als CDD analist doe je bijvoorbeeld onderzoek naar fraude, als een soort van financieel rechercheur. Het is in alle compliance rollen belangrijk dat jij als financieel professional weet wat er bij jouw klant speelt. Alleen dan kan de bank goed inschatten of een klant risico’s met zich meebrengt. Heeft de bank dit niet goed in kaart? Dan komt de integriteit in gevaar.

Know your customer

Customer Due Diligence staat ook wel bekend als Know Your Customer (KYC). Elke bank bedoelt met deze benamingen hetzelfde. CDD op de juiste manier toe passen is van essentieel belang, om te voorkomen dat financiële instellingen worden misbruikt voor verkeerde doeleinden. Voorbeelden zijn fraude en witwassen.
Door onderzoek te doen naar de klanten, kunnen financiële instellingen ervoor zorgen dat de integriteit geen gevaar loopt.

Wwft

Elke organisatie bepaalt zelf haar CDD-beleid, dit beleid is altijd gebaseerd op de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Normen rondom CDD zijn niet alleen relevant voor de integere bedrijfsvoering van de organisaties als geheel, maar ook voor het bestrijden van twee specifieke risico’s: witwassen en terrorismefinanciering. Het is op dit moment voor financiële instellingen nog steeds lastig om dit te bestrijden. Door nieuwe ontwikkelingen, zoals het ontstaan van cryptovaluta (bijvoorbeeld bitcoins), is het voor banken lastig om te controleren welke transacties er met deze ‘geldsoort’ gedaan worden.

In de afgelopen jaren deelde De Nederlandsche Bank bijna twintig straffen uit, omdat bepaalde zaken rondom CDD niet op orde waren. O.a. banken kregen forse boetes opgelegd die opliepen in miljoenen euro’s. In de meeste gevallen ging het om criminelen die geld via Nederlandse bankrekeningen wegsluisde naar buitenlandse rekeningen of doeleinden. Er is daarom een te kort aan CDD analisten die controles uitvoerde voor deze klanten.

Daarom is het voor financiële organisaties van groot belang dat CDD goed is geïntegreerd in het bedrijf. Daardoor is er meer vraag ontstaan naar (ervaren) CDD analisten, Quality checkers en Compliance officers.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging als CCD’er? Heb jij al een aantal jaren ervaring? Wacht dat niet langer en bekijk hieronder onze actuele vacatures. Heb je nog geen ervaring als CDD analist? Dan biedt onze FBD Academie CDD opleidingen, waaronder een introductie met CDD.

Bekijk hier onze actuele vacatures

Locatie: Utrecht
Salaris: € 3.000,- tot € 3.700,- o.b.v. kennis en ervaring
Aantal uur: 36 uur
Startdatum: In overleg

Ben je bekend met het vakgebied van Financiële Zorg en heb je interesse om je verder te specialiseren in roodstanden, kredieten en restschulden? Kun jij je goed inleven in de klant en heb je een natuurlijke drive om de klant met persoonlijke aandacht financieel gezond(er) te maken?

Dan is deze functie perfect geschikt voor jou!

Categorie

Niveau

Locatie

Aantal uur

Startdatum

Utrecht
36 uur

In overleg

Locatie: Enschede
Salaris: € 3.500 tot € 5.500
Aantal uur: 36 uur
Startdatum: In overleg

Help jij ondernemers graag met alle kredietvragen? Heb je daarnaast affiniteit met Food & Agri en weet jij het verschil te maken? Lees dan snel verder! We hebben een mooie vacature beschikbaar!

Word jij onze nieuwe Financieringsspecialist Food & Agri?

Categorie

Niveau

Locatie

Aantal uur

Startdatum

Enschede
36 uur

In overleg

Locatie: Utrecht
Salaris: € 4500 tot € 5700 euro
Aantal uur: 36 uur per week
Startdatum: In overleg

Heb je uitgebreide ervaring in de wereld van KYC en heb jij een natuurlijke drive om collega’s te helpen en motiveren in hun ontwikkeling? Wil jij het verschil maken als opleider en coach in een zeer dynamische werkomgeving?

Dan kom ik graag met je in contact!

Categorie

Niveau

Locatie

Aantal uur

Startdatum

Utrecht
36 uur

In overleg

Locatie: Utrecht
Salaris: € 2.600,- tot € 4.000,- O.B.V. kennis en ervaring
Aantal uur: 36 uur per week
Startdatum: In overleg

Ben jij een klantgerichte hypotheekacceptant die niet terugdeinst voor maatwerk? Ben je daarnaast een stevige sparringpartner voor de adviseurs? Dan hebben wij wellicht een interessante (volgende) stap voor je!

Categorie

Niveau

Locatie

Aantal uur

Startdatum

Utrecht
36 uur

In overleg

Wat wij voor jou kunnen betekenen?

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

CDD wat is dat eigenlijk?

Solliciteren

Aanmelden

Voor CDD wat is dat eigenlijk?

Neem contact op

Laat een bericht achter