FBD actueel

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

Financiële organisaties stonden voor de coronacrisis allesbehalve stil. Sinds maart 2020 zijn de reeds ingezette ontwikkelingen verder in een stroomversnelling geraakt. Leontien Koebrugge, commercieel manager binnen FBD, ziet dat deze veranderingen financiële organisaties en financials voor nieuwe uitdagingen stellen, maar ook dat de financieel professional zich ontzettend wendbaar toont. “Persoonlijke ontwikkeling en een brede set aan finance-ervaring waren vroeger misschien nice to haves, maar zijn tegenwoordig randvoorwaarden.”

Commercieel manager voor zakelijke bankiers Leontien Koebrugge loopt inmiddels bijna tien jaar mee bij FBD op het snijvlak van HR en Finance. Ze heeft organisaties binnen de financiële sector in die periode flink zien veranderen. “Het maakt niet uit of je er nu vanuit een zakelijk of particulier perspectief naar kijkt. In beide gevallen is de bank op andere manieren met klanten gaan communiceren”, zegt Leontien. “Daily banking wordt dit ook wel genoemd; de reguliere klantreis vindt alleen nog maar via digitale kanalen plaats. Dit kost de organisatie veel minder tijd vergeleken met persoonlijk contact, maar het levert hun op het vlak van klantbinding wel weer nieuwe uitdagingen op.”

Gericht op effectiviteit en efficiëntie

Immers: zonder een persoonlijke relatie ligt vervreemding al gauw op de loer. Hoe houd je de band met je klant dan wél levend in dit digitale tijdperk? Leontien: ”Door ervoor te zorgen dat het contact dát er is, direct raak is.” Ontwikkelingen als robotisering en Artificial Intelligence krijgen daardoor steeds meer voet aan de grond binnen finance. Dit is gericht om het financiële werkveld nog effectiever én efficiënter te maken. “Voor zowel de klanten als de medewerkers.” Die ontwikkeling heeft een gigantische impact op het werkveld van de financial.

Dat datagedreven werken steeds meer de standaard wordt binnen de financiële sector, heeft forse organisatorische en inhoudelijke implicaties. “Bankorganisaties krimpen in, zowel qua aantallen medewerkers als vierkante meters kantoorruimte. Financials vinden zichzelf, naast hun reguliere werkzaamheden, steeds meer terug in multidisciplinaire projectteams”, vervolgt Leontien.

De vraagstukken waar financiële instellingen mee dealen hebben immers steeds meer een financiële, technologische én menselijke component. Zowel de financial als de financiële instelling profiteren hiervan. Leontien: “De medewerker ziet zijn wens naar constante ontwikkeling hiermee beantwoord worden, terwijl werkgevers zien dat steeds minder mensen, door meer discipline-overstijgend samen te werken, steeds meer gedaan krijgen.”

Soft skills binnen bredere finance-functie steeds crucialer

Het steeds verder digitaal faciliteren van de klantreis en het werken in multidisciplinaire teams spelen niet alleen de technologische kennis. Ook de communicatieve kwaliteiten van finance professionals wordt een steeds belangrijkere rol, ziet Leontien.

“Kijk je naar functies in het kader van Bijzonder Beheer en Customer Due Diligence, dan ga je als financial juist in gesprek met de ondernemers erachter. Tegelijkertijd wordt er van de finance-professional gevraagd om meer een adviseursrol in te nemen. Richting de klant, maar ook richting de rest van de organisatie.”

Binnen multidisciplinaire teams draait het weer veel meer om de verbinding zoeken en samenwerken dan puur om iemands financiële kennis. “En bij financieringsvraagstukken en lening-aanvragen vertegenwoordigen riskmodellen al de benodigde ‘harde’ analytische kant. Hierdoor ontstaat er ruimte voor financials die juist streetwise zijn in finance, die trends doorzien en dit combineren met marktkennis.” De vaardigheden waarop de financiële sector een beroep op doen zijn dus tegenwoordig veel uiteenlopender. Leontien: “Bijscholing, persoonlijke ontwikkeling en een brede set aan finance-ervaring waren vroeger misschien nice to haves, maar vormen tegenwoordig wel echt randvoorwaarden.”

Coronacrisis toont aan: digitalisering heeft finance weerbaar gemaakt

Waar veel sectoren piepten en kraakten door de uitbraak van het coronavirus en het verplichte thuiswerken, ging dit binnen de financiële sector vrijwel geruisloos. “De situatie die in maart 2020 ontstond, bevestigt dat binnen finance al een flinke digitale transformatie heeft plaatsgevonden”, aldus Leontien. Financiële instellingen en financials toonden zich ontzettend wendbaar. “Sterker nog: de verschuiving naar digitaal heeft juist een gigantische boost gegeven aan de verdere digitalisering van processen, het optimaliseren van riskmodellen en het belang van daily banking.”

De financiële sector vraagt dus heel wat van haar professionals. FBD zet daarom vól in op de ontwikkeling van haar financials, met een resultaatgericht 3D-ontwikkeltraject en het aanbieden van een brede range aan opleidingen binnen de FBD Academie. “Waarmee we coaching op een persoonlijk niveau combineren met een verbreding qua opdrachten en finance-ervaring. Hiermee word je als financieel professional duurzaam inzetbaar en ben je fit for the job; ongeacht hoe die er precies uit komt te zien.

Heeft u vragen of wilt u eens sparren met Leontien?

Neem dan gerust contact op met Leontien, door te bellen naar 06-11004599, of te mailen naar l.koebrugge@fbd.nl.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
financials
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

“Trots op FBD” – algemeen directeur Brigitte Pouwels

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

Solliciteren

Aanmelden

Voor Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter