FBD actueel

ABN AMRO boekt weer winst na twee verlieskwartalen op rij

Goede operationele resultaten en een sterke afname van kredietvoorzieningen brengen ABN AMRO over het derde kwartaal een winst van €301 miljoen. Wat overigens sterk bijdraagt aan de winst is de eenmalige verkoop van een kantoorpand in Parijs, waarin de Franse private banking-tak van ABN AMRO zetelt. 

ABN AMRO is de tweede grootbank die cijfers over het derde kwartaal deelt, het tweede kwartaal dat volledig door Covid-19 overschaduwd is. Waar ING al liet zien de weg naar boven voorzichtig te hebben ingezet, doet ABN AMRO hetzelfde. Een greep uit de cijfers over het derde kwartaal van 2020:

  • Nettowinst van €301 miljoen. Dat is bijna de helft van de winst over Q3 van vorig jaar, maar een stijging van €306 miljoen ten opzichte van het afgelopen kwartaal.
  • De winst is fors hoger dan de €111 miljoen waar analisten op hadden gerekend.
  • In Q3 ging €270 miljoen naar de stroppenpot. Dat is 62% minder dan in het afgelopen kwartaal, toen er vanwege de coronacrisis €703 miljoen aan voorzieningen werden getroffen.
  • De cost-income ratio komt uit 61,5%, wat een lichte verslechtering is van zowel afgelopen kwartaal als dezelfde periode vorig jaar.
  • De kapitaalratio CET-1 komt uit op 17,2%, vrijwel gelijk aan vorig kwartaal maar een procentpunt lager dan Q3 2019.

Voor topman Robert Swaak blijven het bijzondere tijden. Swaak is inmiddels een half jaar in dienst als eerste onder zijns gelijken, maar kent zijn medewerkers grotendeels alleen nog van achter de webcam. Dat belet hem niet om zijn stempel te drukken op de organisatie.

“Dankzij ons sterke digitale netwerk, de toewijding en flexibiliteit van onze mensen kunnen onze klanten blijven rekenen op onze consistente dienstverlening en is ons bedrijfsresultaat veerkrachtig. Half oktober is in Nederland een gedeeltelijke lockdown ingegaan. We zijn daarom voorzichtig over de vooruitzichten en bezorgd over de impact op de maatschappij op de lange termijn”, aldus Swaak.

Eenmalige meevaller

Over de winst van €301 miljoen valt overigens nog wel wat te zeggen, deze komt namelijk mede tot stand door de verkoop van het kantoor van Neuflize OBC in Parijs voor netto €181 miljoen. Neuflize OBC is de Franse private banking-tak van ABN AMRO. ABN AMRO leaset het pand voorlopig terug, tot men intrek kan nemen in een nieuw en duurzamer kantoor.

Na de halfjaarcijfers kondigde Swaak in het kader van een strategische herziening een stevige reorganisatie aan bij de zakelijke tak van de bank. Swaak: “Ondertussen is de review van onze strategie bijna afgerond en maken we goede voortgang met de eerste stappen van het afbouwen van de niet-kernactiviteiten van Corporate & Institutional Banking (CIB).” Op 30 november wil ABN AMRO de uitkomsten van de strategie-review delen.

Bron: banken.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
2020-ABN-Amro-FBD-financieel
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

ABN AMRO boekt weer winst na twee verlieskwartalen op rij

Solliciteren

Aanmelden

Voor ABN AMRO boekt weer winst na twee verlieskwartalen op rij

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter