FBD actueel

ABN AMRO ziet winst weer groeien

In navolging van ING heeft ook ABN AMRO winst over het tweede kwartaal van 2021 gerapporteerd. De bank boekt na enkele mindere kwartalen een winst van €393 miljoen. Een flink verschil ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, destijds boekte ABN AMRO een verlies van €5 miljoen. Ook het in eerste kwartaal van 2021 – mede vanwege de witwasschikking – schreef de bank rode cijfers: €-54 miljoen.

ABN AMRO-CEO Robert Swaak ziet de toekomst zonnig in. “De samenleving gaat geleidijk weer open nu de vaccinatieprogramma’s in Europa gestaag vorderen en de beperkingen worden versoepeld. De Nederlandse economie houdt relatief goed stand dankzij omvangrijke overheidssteunmaatregelen.”

“Als gevolg van de verbeterde macro-economische vooruitzichten zagen we ook over het tweede kwartaal een vrijval van de kredietvoorzieningen. De vraag naar zakelijke kredieten in Nederland blijft beperkt terwijl de overheidssteun voortduurt, maar lijkt zich te stabiliseren, en de pijplijn verbetert.”

ABN AMRO ziet winst na magere periode weer groeien

Voor op schema

Volgens Swaak boekt ABN AMRO voortgang met de uitvoering van zijn strategie om een “persoonlijke bank in de digitale tijd te zijn, die klanten bedient waar we schaal hebben in Nederland en Noordwest-Europa”. “We liggen ruim voor op schema wat betreft het afbouwen van de niet-kernactiviteiten van CIB, die sinds Q2 2020 met meer dan 80% zijn teruggebracht, onder andere door de verkoop van delen van de kredietportefeuille.”

“We richten ons op aantrekkelijke segmenten waar we winstgevend kunnen groeien”, legt Swaak verder uit. “Daarnaast bieden we onze klanten gemak in hun dagelijks leven en zetten we onze deskundigheid in wanneer het ertoe doet. Duurzaamheid staat centraal in onze purpose en we boeken goede voortgang bij het vergroten van het volume duurzame klantleningen – de doelstelling van 21% in 2021 is al gehaald.”

€700 miljoen besparen

ABN AMRO rapporteert over het tweede kwartaal dus een nettowinst van €393 miljoen. Daarmee komt het rendement op het eigen vermogen uit op 7,6% (11,1% exclusief CIB non-core), ondanks aanhoudende druk op de nette rentebaten en eenmalige posten. De bank stelt verder dat het operationeel resultaat in lijn was met voorgaande kwartalen en dat de kredietkwaliteit sterk blijft.

Desondanks stelt de bank zich te blijven richten op kostenbesparingen om in 2024 een kostenreductie van €700 miljoen te realiseren. De bank verwacht bijvoorbeeld dat er tot 2024 zo’n 2.700 arbeidsplaatsen verdwijnen, onder meer door de sluiting van een deel van de fysieke filialen. Wel stelt Swaak te verwachten dat een groot deel van de 2.700 banen via natuurlijk verloop zal verdwijnen.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

ABN AMRO ziet winst weer groeien

Solliciteren

Aanmelden

Voor ABN AMRO ziet winst weer groeien

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter