FBD actueel

Banken zien heil in individuele benadering door corona getroffen ondernemers

De Nederlandse banken staan in essentie niet achter een nieuwe ronde van collectief uitstel van aflossing. Volgens branchevereniging NVB zou een collectieve aanpak risico’s maskeren en klanten mogelijk verder in de problemen brengen. De banken pleiten voor een individuele benadering.

Met name ondernemers zagen zich aan het begin van de coronacrisis ineens geconfronteerd met omzetdalingen die niemand voor mogelijk had gehouden. Om acute gedwongen huisuitzettingen te voorkomen boden veel banken hun klanten collectief uitstel van aflossing en rentebetaling aan. De meeste vaste lasten gingen immers wel gewoon door.

Banken presenteerden zich destijds als onderdeel van de oplossing, onderwijl verwijzend naar de financiële crisis van rond 2010, toen zij juist onderdeel van het probleem waren. De maatregelen waren een aanvulling op de steunpakketten die de overheid destijds ook aankondigde. Die betaalpauzes duurden een half jaar en zijn inmiddels dus al enige tijd voorbij. Vorige week gaf toezichthouder Europese Bankautoriteit (EBA) aan dat Europese banken opnieuw de ruimte kregen om uitstel van aflossing en rentebetaling te verlenen.

Als het aan de Nederlandse Vereniging van Banken ligt hebben nieuwe nationale maatregelen geen collectief karakter meer. In plaats daarvan willen banken op individuele basis in gesprek met bedrijven. Zij mogen bovendien naar eigen inzicht bepalen of er in zijn geheel uitstel van aflossing geboden wordt.

Alleen nut bij gezonde bedrijven

Volgens de banken maskeert een collectieve aanpak financiële risico’s. Ondersteuning heeft in essentie alleen nut wanneer bedrijven in de kern gezond zijn. Dat onderscheid valt bij een collectieve aanpak niet meer te maken. Ook stellen banken dat het klanten mogelijk in grotere problemen gaat brengen. Immers, wie eigenlijk niet solvabel is maar wel aflossing en rente blijft ‘opstapelen’ werkt zich dieper en dieper in de penarie.

“De kans dat individuele bedrijven in staat zijn deze crisis te overleven, zal bepalend zijn voor de vraag of kredietverlening ook verantwoord is. Banken doen veel, maar kunnen niet alle bedrijven helpen”, aldus de NVB in een verklaring. Uit de meest recente coronamonitor blijkt dat Nederlandse banken inmiddels al voor meer dan €30 miljard aan financiële ondersteuning hebben gezorgd.

Bron: banken.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

Banken zien heil in individuele benadering door corona getroffen ondernemers

Solliciteren

Aanmelden

Voor Banken zien heil in individuele benadering door corona getroffen ondernemers

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter