Van bankmensen naar financieel professionals: FBD-ers zijn in staat om op allerlei plaatsen binnen en buiten de financiële sector opdrachtgevers bij te staan. In jezelf investeren is hierbij niet langer een wens, maar juist pure noodzaak. Rolf Grouve is sinds oktober 2019 directielid bij FBD en praat ons bij over ‘de professional centraal’.
De Detacheerder voor de financiële sector: FBD
Wat twintig jaar geleden begon als FBD Bankmensen – een manier waarop de drie oprichters zich als bank-experts konden uitlenen – is uitgegroeid tot een heus bedrijf dat tegenwoordig luistert naar de naam FBD. Inderdaad, zonder ‘Bankmensen’. Want het bedrijf is veel méér dan alleen een detacheerder in de bankensector. “We willen ons verder gaan verbreden, zowel binnen het bank- en verzekeringswezen als daarbuiten”, legt Rolf Grouve uit. Hij maakt sinds oktober 2019 deel uit van de directie van FBD.
Interim
Rolf: “Het draait hier allang niet meer om alleen bankmensen, het draait om ‘financieel professionals’. Zij hebben de wens om op verschillende plekken werkervaring op te doen, maar daarbij ook een stukje zekerheid willen. En dat is precíés wat wij hen kunnen bieden. Ik verwacht sowieso dat de arbeidsmarkt er na verloop van tijd zo uit gaat zien: we gaan allemaal meer en meer in projectvorm tijdelijk met elkaar samenwerken, in plaats van in vaste teams die jarenlang aan elkaar ‘vastzitten’ binnen een bedrijf.” Welke vaardigheden zij dan moeten hebben? “Dat moet nog blijken, maar je kunt zelf al wel invullen dat dit sowieso een combinatie van data-analyse, de mensenkant en online zal zijn.”
FBD Financieel professionals
We haalden het zojuist al aan, ‘financieel professionals’, maar wat wordt daar eigenlijk onder verstaan? “De financiële sector is meer dan een bolwerk van banken en verzekeraars en de financieel professionals kunnen op meer plekken aan de slag dan alleen binnen die sector. Ook het mkb én grootbedrijven binnen andere sectoren hebben behoefte aan deskundige financials met kennis van zaken. Of dit nu op tijdelijke basis is, via een ‘detavast-constructie’ of dat wij bijvoorbeeld de werving en selectie voor onze rekening moeten nemen: dat maakt ons niet uit.” Daar denkt de politiek anders over, getuige de Wet arbeidsmarkt in balans, die ook detachering in het verdomhoekje duwt. Rolf: “Het ageren tegen de flexibele schil is een hype, die haaks staat op de vraag vanuit de markt.” Zeker binnen het mkb is er gewoonweg veel behoefte aan flexibiliteit. “Als er bijvoorbeeld iemand zwanger wordt of als iemand plotsklaps opstapt en weg is, dan wil je dit in ieder geval op tijdelijke basis op kunnen vangen.” Zoals het midden- en kleinbedrijf ook niet continu een controller nodig heeft, maar wel periodiek.
Samen naar een volgend level
De vorm van samenwerking is hem dus om het even. Waar Rolf veel meer waarde aan hecht, is het feit dat de financieel professional bereid is om in zichzelf te investeren. “We willen onze financieel professionals sneller en eenvoudiger bij passende opdrachtgevers aan het werk zetten en hiervoor moeten onze professionals wendbaar zijn.” Dit vraagt meer van een professional dan alleen bij een opdrachtgever zitten en opdrachten uitvoeren. “Onze mensen moeten zich realiseren dat het de markt is waarin ze mee moeten bewegen en die staat zeker weten niet stil.” ‘Bewustwording’ is hierbij het toverwoord. Rolf: “Het heeft geen zin om mensen een nieuwe denk- en werkwijze op te leggen. Als ze zich bewust zijn van het feit dat ze, door mee te bewegen, toekomstbestendig worden, dan gaan ze dat ook wel doen. Ze móéten wel, willen ze niet thuis komen te zitten.”
FBD Academie
‘De professional centraal’ dus: het hoeft dan ook niet te verbazen dat de eigen FBD Academie een centralere rol zal gaan spelen binnen de verbreding van FBD als aanbieder van flexibiliteit. “We willen dat gelijkgestemden met elkaar gaan sparren rondom vraagstukken, thema’s en uitdagingen die ze tegengekomen. Dáár moet de FBD Academie voor dienen. Dus geen Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP, red.), omdat je een Persoonlijk Ontwikkelingsplan moet maken, maar omdat je er ook echt iets aan hebt! Niet redenerend vanuit de opdrachtgevers, maar juist vanuit wat je zelf leuk en interessant vindt.”
Niet alleen door de FBD’ers cursussen te laten volgen, “maar ook met behulp van bijvoorbeeld ontbijt- en inspiratiesessies”. Alles om de professionals van FBD in beweging te houden. “Dat is ook nodig, wil je als werknemer en als werkgever concurrerend blijven. Neem bijvoorbeeld de banken, dat zijn tegenwoordig meer techbedrijven dan financiële instituties. Onze financieel professionals transformeren daarin mee.” En zijn daarmee óók buiten de financiële sector in staat waarde toe te voegen.