FBD actueel

Steeds minder ‘bankzitters’ voor Detacheerders

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de branchevereniging voor detacheringsorganisaties, is positief over de marktontwikkelingen van het afgelopen kwartaal.

De omzet over het tweede kwartaal van dit jaar is in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder gestegen met 1,4%.  De omzet per gedetacheerde is daarentegen met maar liefst 6,8% gestegen. Het percentage ‘leegloop’, gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, is ook verder gedaald. Ten opzichte van een jaar daarvoor is dit aantal zogenaamde ‘bankzitters’ met ruim 51% afgenomen tot 3,7%Dat blijkt uit de MarktMonitor die de branchevereniging vandaag publiceert.

Dat de ‘leegloop’ zo fors is gedaald ten opzichte van vorig jaar komt vooral doordat er voor professionals in dienst weer meer opdrachten zijn. In een halfjaar is de ‘leegloop’ gehalveerd en is de productiviteit flink gestegen. De omzet per werkende is echter wel deels te verklaren doordat er door de aanhoudende reisbeperkingen minder vakantie wordt opgenomen ten opzichte van vorig jaar. Het derde kwartaal zal wel een daling laten zien daar er de afgelopen maand wel meer gereisd is.

De omzet in het sociale domein en de omzet in zorg en medisch zijn – in vergelijking met een jaar eerder -gestegen met respectievelijk 27% en 213%. Dit heeft alles te maken met de huidige corona-situatie. De arbeidsmarkt is ‘overheids-gedreven’ en dat laat zich gelden. De VvDN gaat er echter wel van uit dat de komende maanden ook andere sectoren zich verder herstellen.

Detacheerders

Fred Boevé, bestuurder VvDN: ‘Onze sector maakt zich op voor een sprint. Waar er toch vorig jaar sprake was van wat terughoudendheid zien we nu het tij keren. De laatste maanden zien we al behoorlijk wat opdrachtgevers die gestart zijn met het zoeken van medewerkers. Het gevolg is dat de komende kwartalen de werkgelegenheid bij Detacheerders ook flink zal toenemen en dit zich vertaald in een verder stijgende omzet voor de gehele sector. Waarbij moet worden aangetekend dat er op dit moment een fikse toename is van het aantal detacheringsbureaus. De omzet zal dus verdeeld worden over meerdere partijen.’

‘ZZP-opdrachten’ groeien sterk

Daar de detacheringssector ook steeds meer samenwerkt met zzp’ers rapporteert de VvDN deze omzet voortaan apart. De omzet van gedetacheerden gecombineerd met het bemiddelen van zzp’ers is gestegen met 19%. Deze stijging is goed te verklaren door het feit dat er een stijgende vraag is naar (schaarse) specialisten gecombineerd met meer zzp’ers op de markt. Detacheringsbureaus zitten zo verweven in de arbeidsmarkt dat zzp’ers graag gebruik maken van hun netwerk en bemiddeling.

SER-advies wat te rigide

‘De positieve ontwikkelingen in de markt staan wat ons betreft wat haaks op het recente SER-advies. Zij zijn van mening dat structureel werk in principe georganiseerd wordt op basis van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Waarbij andere contractvormen beter moeten worden gereguleerd zodat meer werk- en inkomenszekerheid ontstaat en concurrentie op arbeidsvoorwaarden wordt voorkomen. Met meer dan 100.000 werknemers in dienst bij detacheringsbureaus, hebben wij als geen ander laten zien dat we er voor zorgen dat gedetacheerden een stabiel inkomen hebben wat gepaard gaat met zekerheid en flexibiliteit. Waarbij onze sector in vergelijking tot de rest van corporate Nederland veruit het meeste investeert in opleiding en ontwikkeling. Wat dat betreft is het SER-advies wat te rigide en zou daar genuanceerder naar moeten worden gekeken‘, aldus Boevé.

Over VvDN

De Verenging van Detacheerders in Nederland (VvDN), opgericht in 2018. Doel van de vereniging is de belangen van de leden en de sector te vertegenwoordigen. De VvDN is gesprekspartner in de dialoog over de inrichting van de arbeidsmarkt en streeft naar wettelijke-en/of breed maatschappelijk gedragen erkenning van de detacheerder als dienstverlener en als werkgever. De VvDN-leden vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 35% van de markt. De detacheerdersmarkt wordt volgens onderzoek uit 2018 geschat op een omzet van 6,2 miljard euro. www.vvdn.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Praktijkleren binnen diverse disciplines
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

Steeds minder ‘bankzitters’ voor Detacheerders

Solliciteren

Aanmelden

Voor Steeds minder ‘bankzitters’ voor Detacheerders

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter