FBD actueel

“Detachering biedt financiële instellingen binnen de aanhoudende onzekerheid uitstekend uitkomst”

De krapte op de arbeidsmarkt betaalt zich uit voor de Nederlandse detacheerders. Henk Kelder, oprichter en directeur van FBD, ziet dat de vraag naar hoogwaardige financials groot is, maar dat het vinden van deze professionals nog een behoorlijke uitdaging vormt. Dat thuiswerken steeds normaler wordt, is in dat opzicht positief. “Die verschuiving trekt steeds meer financials over de streep.”

De cijfers die de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) recent naar buiten bracht zijn rooskleurig. Het aantal ‘bankzitters’ is met maar liefst 53 procent afgenomen t.o.v. vorig jaar, tot 3,7 procent van het aantal gedetacheerden, maakte de VvDN in een persbericht n.a.v. de cijfers uit de marktmonitor bekend.

Henk Kelder is vanuit de FBD actief in de VvDN binnen de marktmonitorcommissie, samen met afgevaardigden van drie andere detacheerders. Henk: “De cijfers worden voor publicatie binnen de marktmonitorcommissie steeds geanalyseerd en besproken. We discussiëren uitgebreid over de uitkomsten: wat zéggen al die cijfers nou eigenlijk?” Natuurlijk, er zijn altijd nuances te plaatsen. Zo ook binnen de cijfers van de VvDN. “De ICT’ers zijn niet aan te slepen, terwijl het aantal gedetacheerden op inkoopafdelingen wel dalende is, blijkt uit onze cijfers”, duidt hij.

Aantal medewerkers bancaire sector: trendbreuk

Ook wanneer we inzoomen op het aantal medewerkers dat binnen de bancaire sector actief is, zien we schommelingen. “Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zien we dat, na een jarenlange daling, sinds 2019 steeds iets meer mensen binnen het bankwezen actief zijn.”

Een verklaring valt vrij eenvoudig aan te wijzen: de eerdere problemen rondom Customer Due Diligence, die enkele grootbanken in het recente verleden forse boetes en schikkingen opleverden. “Alles wat met anti-witwassen te maken heeft, is nog steeds hot”, constateert Henk. Een deel daarvan komt bij de detacheerders vandaan.

FBD merkt echter dat ook voor de meer commerciële functies het bankwezen steeds vaker bij zijn detacheringspartner(s) aanklopt. “Dan hebben we het over de mensen ‘aan het front’, zoals accountmanagers”, legt Henk uit. Deze toename valt volgens hem voornamelijk toe te schrijven aan de reorganisaties die er aanhoudend plaatsvinden binnen de bancaire sector.

“Banken weten niet hoe hun organisaties er in de nabije toekomst precies uit zullen zien. Rollen die vrijkomen vullen ze daarom bij voorkeur in met interim-professionals, in plaats van dat ze iemand vast in dienst moeten nemen. Detachering biedt hun binnen die aanhoudende onzekerheid uitstekend uitkomst.”

Thuiswerken neemt horde weg

Nu thuiswerken binnen steeds meer organisaties als ‘normaal’ wordt bestempeld, verdwijnt een groot nadeel van detachering (althans, zo luidt de perceptie) voorgoed van het toneel, ziet Henk. “Veel financials zagen bij detachering toch vooral op tegen het vele reizen. Wanneer je in de Achterhoek woont, maar wel vier of vijf keer in de week voor een opdracht op het hoofdkantoor in Amsterdam wordt verwacht, heeft dat natuurlijk een gigantische impact op de balans tussen je werk- en privéleven.”

Ook wanneer de coronacrisis voorgoed voorbij is, verwacht Henk dat aansluiten op de dagelijkse file op de A2 tot het verleden behoort. “Vanuit grootbanken hoor ik dat ze verwachten dat de verhouding tussen thuiswerken en op locatie werken minimaal zestig-veertig procent zal zijn.”

ABN Amro gaf deze verwachting in de zomer van 2020 al gestalte, door uit te spreken ervanuit te gaan dat men ‘straks’ maximaal twee dagen per week op kantoor werkt. Het hoofdkantoor; van werkplek naar clubhuis en ontmoetingsplaats dus. “Die verschuiving trekt steeds meer financials die zitten na te denken over detachering over de streep.”

Blijven uitdagen

Richting 2022 bevestigt Henk dat continue professionele ontwikkeling van de professionals een belangrijk speerpunt blijft. “De financiële functie staat geen moment stil. Kennis van automatisering en robotisering worden steeds noodzakelijker, net zoals kunnen werken met data en datavisualisatie. We zullen onze professionals uit blijven dagen om daarmee aan de slag te gaan en zich hierin te blijven ontwikkelen, voor een toekomstbestendig carrière-pad.”

Ook op het vlak van soft skills zetten financials tegenwoordig flinke stappen. Dit stemt Henk meer dan tevreden. “Ik beloof al onze opdrachtgevers dat het niveau van hun team stijgt wanneer ze iemand van ons binnenboord halen. En daar sta ik nog steeds compleet achter.”

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Detachering biedt uitkomst
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

“Detachering biedt financiële instellingen binnen de aanhoudende onzekerheid uitstekend uitkomst”

Solliciteren

Aanmelden

Voor “Detachering biedt financiële instellingen binnen de aanhoudende onzekerheid uitstekend uitkomst”

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter