FBD actueel

Detachering ten onrechte in verdomhoekje

De Commissie Regulering van werk, die vorige week haar rapport aanbood, gooit detachering op één hoop met flexwerk. Detachering zou tot grote onzekerheid leiden voor de werknemer. Dat is onterecht, stelt Maikel Pals, voorzitter van de Vereniging van Detacheerders Nederland. ‘Wat wij doen heeft met klassiek uitzenden niets te maken, maar heeft wél grote waarde. Als je dat werk onmogelijk maakt, is dat schadelijk voor hoger opgeleiden, de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven.’

De Commissie beschouwt flexibilisering als de kern van het probleem op de arbeidsmarkt. Driehoeksrelaties zoals detachering zijn voortaan verdacht en behoeven rechtvaardiging, om te kunnen voortbestaan. Volgens de Commissie vormt deze dienstverlening een afwijking van de normale arbeidsrelatie en leidt ze in alle gevallen tot grote onzekerheid voor de werknemer. FBD en Vereniging van Detacheerders Nederland kunnen zich in die analyse niet vinden. Detachering, een vorm van arbeidsbemiddeling van hoger opgeleiden, maakt geen gebruik van flexibiliteit. De werknemers van detacheringsondernemingen kiezen bewust voor die positie, om vanuit één vaste werkgever meerdere bedrijven te bedienen of te leren kennen. Starters worden daarmee in staat gesteld hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en voor meer ervaren werknemers vergroot detachering de uitdaging en afwisseling die zij in hun werk vinden. Door detacheerders wordt bovendien bovengemiddeld geïnvesteerd in opleiding, wat de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers verhoogt. 

“Als je detachering onmogelijk maakt, gooit de Commissie haar eigen glazen in”

Voorzitter Maikel Pals: “De beschouwing van de rol van flexwerk is ronduit ouderwets te noemen. De enige driehoeksrelatie die nog overblijft is de klassieke uitzendrelatie en zelfs die mag alleen worden gebruikt als er echt sprake is van tijdelijk werk. Onze leden opereren in een driehoeksrelatie en worden al om die reden met uitzendbureaus in één adem genoemd. Wat wij doen heeft met klassiek uitzenden niets te maken, maar heeft wél grote waarde. Sterker nog, als er één bedrijfstak is waar de nieuwe waarden van Borstlap al sinds jaar en dag centraal staan, is dat de detacheringsbranche. Als je dat werk onmogelijk maakt, gooit de Commissie haar eigen glazen in.” Detachering is van groot belang voor de economie, zegt voorzitter Maikel Pals. “Detacheerders zijn werkgevers die voorzien in de blijvende behoefte aan het efficiënt inzetten en ontwikkelen van de steeds schaarser wordende specialisten. Daarmee vervullen wij reeds lange tijd een cruciale rol in de wendbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven. Detachering afschaffen is schadelijk voor het bedrijfsleven.” 

Over Vereninging Detacheerder Nederland

In 2018 besloot een aantal detacheringsorganisaties een branchevereniging op te richten: de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN). Begin 2019 was de oprichting een feit. Leden van de vereniging zijn organisaties of zelfstandige labels die detacheren tot hun kernactiviteit rekenen en in Nederland actief zijn. Maar liefst 1,6% van de Nederlandse beroepsbevolking is werkzaam als gedetacheerde. Hiervoor zijn volgens een onderzoek van Panteia in 2018 ca. 650 detacheringsbureaus actief. Met bijna alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid als opdrachtgever, zorgen detacheerders gezamenlijk voor een markt van 6,2 miljard euro in 2017. Dit maakt detachering een niet meer weg te denken pijler in de arbeidsmarkt.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

Detachering ten onrechte in verdomhoekje

Solliciteren

Aanmelden

Voor Detachering ten onrechte in verdomhoekje

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter