FBD actueel

“Je moet de sectoren waarin bedrijven actief zijn echt kennen, pas dan kun je ze beoordelen”

Door de digitalisering is de rol van banken en verzekeraars door de jaren heen flink veranderd. Hoe ziet de toekomst van de financiële sector eruit en hoe kan een financieel professional van FBD (finacieel detacheerder) de banken en de verzekeraars daarbinnen faciliteren? Brigitte Pouwels, commercieel manager bij FBD, vertelt vanuit haar jarenlange ervaring binnen de financiële sector en het bedrijfsleven wat de veranderingen in de branche betekenen voor de financieel professionals.

Het financieringsbeleid binnen en de financieringsmogelijkheden van banken zijn de afgelopen jaren fors op de schop gegaan. Er wordt op een andere manier gekeken naar financieringsrisico’s, en daarmee naar de kredietverlening richting het bedrijfsleven. Brigitte: “Je ziet daardoor dat bedrijven niet alleen maar bij de bank aankloppen, maar ook zoeken naar andere financieringsmogelijkheden, zoals microfinanciering en private equity.”

Banken: kennis van kredieten én sectoren

Het aanvragen en verstrekken van ‘kleine’ financieringen vindt steeds meer gestandaardiseerd plaats, zonder dat er nog een bankmedewerker aan te pas komt. Vroeger werden deze kleine leningen minimaal één keer per jaar gereviseerd door de kredietverlener. Brigitte: “Maar tegenwoordig gebeurt dit alleen nog als de ‘stoplichten’ op rood springen, bijvoorbeeld in het geval van een cashflowtekort. Zolang dat niet het geval is, lopen leningen gewoon door en is er – over het algemeen – nauwelijks nog contact tussen bedrijf en kredietverstrekker.”

Banken zullen zich dus wel bezig blijven houden met kredietverlening, maar dan wel op basis van andere voorwaarden dan in het verleden het geval was. En dat beïnvloedt ook het takenpakket van de professionals die binnen deze banken werkzaam zijn. Waar voorheen nog werk bestond voor het uitvoeren van bepaalde administratieve werkzaamheden, is dat nu allemaal grotendeels geautomatiseerd.

Wat overblijft zijn werkzaamheden waar kennis van kredietverlening én ervaring binnen specifieke branches noodzakelijk zijn om als financieel professional van toegevoegde waarde te kunnen zijn. “Je moet de sectoren, waarin de bedrijven die een kredietverzoeken indienen actief zijn, echt kennen. Pas dan kun je beoordelen in hoeverre een kredietverstrekking al dan niet verantwoord is.”

Een goed voorbeeld van een branche die een financiële professional écht moet kennen om waarde toe te kunnen voegen, is de agrarische sector. “Een branche met allerlei subsidies en heel specifieke wet- en regelgeving. Weet je niet wat er binnen dergelijke sectoren speelt, dan ben je niet in staat om de financiële gesteldheid van bedrijven binnen deze branches in te schatten”, legt Brigitte uit. De financieel professionals van FBD beschikken over deze competenties. “Binnen onze portefeuille hebben we heel veel financials op medior- en senior-niveau. Financials met de nodige ervaring binnen én kennis van specifieke sectoren zoals de agrarische branche. Daardoor zijn zij uitstekend in staat om de rol van accountmanager in te vullen of over te nemen.”

Financieel professionals die direct inzetbaar zijn

Bovendien ervaart Brigitte dat banken vooral behoefte hebben aan mensen die zij direct kunnen inzetten. Vaak is er geen tijd voor uitgebreid opleiden, bijvoorbeeld vanwege piekmomenten. Brigitte: “Ondernemers zijn nu weer begonnen met het aflossen van leningen, na maanden uitstel vanwege de coronacrisis. Zoals ook de uitgestelde belastingen uiteindelijk wel betaald moeten worden. Een toestroom aan dossiers van bedrijven die in de financiële problemen komen valt hierdoor te verwachten.” Afdelingen zoals Bijzonder Beheer hebben dan extra mensen nodig. Brigitte: “Onze financieel professionals kunnen direct bijspringen wanneer de vraag exponentieel toeneemt. Zij beschikken immers over alle benodigde kennis en ervaring om dergelijke pieken op te vangen.”

Verzekeraars: specialistische ondersteuning aan klantkant

Bij verzekeraars bestaat een vergelijkbare behoefte aan specialistische financiële professionals die meteen aan het werk kunnen. Aan de klantkant wel te verstaan, want de back office is al grotendeels geautomatiseerd. En dan met name bij specialistische verzekeringsbedrijven, zoals schade- en letselschadeverzekeraars. “De complexe verzekeringsmaterie”, zoals Brigitte het omschrijft.

Ook daar is specifieke kennis rondom branches en verzekeringsproducten voor nodig. Brigitte: “Onze verzekeringsprofessionals kunnen het klantencontact onderhouden én verzekeringsportefeuilles direct overnemen wanneer dat nodig is. Omdat er bijvoorbeeld iemand met zwangerschapsverlof gaat, of wanneer het aantal complexe claims fors stijgt.”

Waarmee kunnen we u werk uit handen nemen? Bent u op zoek naar een interim-accountmanager, financieringsspecialist, medewerker Bijzonder Beheer of een CDD/KYC-analist die direct klaarstaat? Of zoekt u bijvoorbeeld ervaren schadespecialist-medewerkers? Stuur Brigitte gerust een berichtje.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Brigitte-pouwels-detachering-verzekeraars-banken
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

“Je moet de sectoren waarin bedrijven actief zijn echt kennen, pas dan kun je ze beoordelen”

Solliciteren

Aanmelden

Voor “Je moet de sectoren waarin bedrijven actief zijn echt kennen, pas dan kun je ze beoordelen”

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter