FBD actueel

Economisch herstel biedt kans voor groene groei

Het economisch herstel zet dit en volgend jaar goed door, zo blijkt uit de Miljoennota. Hoewel het land dringend behoefte heeft aan een nieuw kabinet, is het positief dat het demissionaire kabinet toch op een aantal punten doorpakt. Er is extra geld voor duurzaamheid, de aanpak van criminaliteit en de woningmarkt. Banken hebben het afgelopen anderhalf jaar een belangrijke rol gespeeld bij het overeind houden van onze economie door in aanvulling op het overheidsbeleid bedrijven te blijven financieren en uitstel van aflossingen te bieden. Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “Op dit moment verwachten banken een snelle terugkeer naar een gewone bedrijfsvoering. Daarbij houden we oog voor bedrijven die in de periode van afbouw van de overheidssteun en de herstelfase in de knel komen.”

Klimaat

Het kabinet maakt fors geld vrij voor het klimaat. De NVB is daar blij mee. “Nu de economie zich herstelt van de coronacrisis, is het belangrijk om tempo te maken met verduurzaming,” zegt Medy van der Laan in reactie op de kabinetsplannen van Prinsjesdag. “Er ligt een unieke kans voor groene groei. Dit is een goed moment om ondernemers te helpen om te investeren in de duurzaamheid van hun bedrijf. Heldere kaders van de overheid zijn daarbij onmisbaar.”

Hele keten moet witwassen helpen tegengaan

Daarnaast vindt de NVB het positief dat het kabinet extra investeert in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en witwassen. Banken investeren fors in het achterhalen van witwaspraktijken van criminelen, met de inzet van circa 10.000 medewerkers. “Om samen meer en beter boeven te kunnen vangen, is het essentieel dat de hele keten van opsporing en vervolging wordt versterkt,” aldus de NVB-voorzitter.

Ook gemeenten, opsporingsdiensten en politie vragen om meer middelen en mogelijkheden om de grote criminele netwerken in kaart te brengen. De bankensector is voorstander van een integrale publiek-private aanpak. Ook rond fraude, om het net rond (cyber-)criminelen effectief te kunnen sluiten. Het kabinet heeft hiervoor een wetsvoorstel klaar liggen dat wat de NVB betreft zo snel mogelijk wordt behandeld in de Tweede Kamer. Van der Laan: “Criminaliteitsbestrijding is niet controversieel. We hoeven hiermee niet mee te wachten op een nieuw kabinet, dat doen criminelen ook niet.”

Woningvoorraad beter benutten

Het is goed en noodzakelijk dat het kabinet inzet op het bouwen van extra woningen. Hiermee kan vraag en aanbod op de woningmarkt beter met elkaar in balans gebracht worden. De NVB vindt daarnaast dat op korte termijn moet worden ingezet. Een betere benutting in de bestaande voorraad om een verlichting van het woningtekort te realiseren. Zo moet het splitsen van woningen eenvoudiger worden. Ook moet het makkelijker worden een deel van de woning te verhuren. En moet voortvarende omzetting van kantoren naar woningen worden gestimuleerd.

bron: nvb.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

EU scherpt antiwitwaswetgeving verder aan

ABN AMRO voert eerste registratie digitale obligatie op publieke blockchain uit

Economisch herstel biedt kans voor groene groei

Solliciteren

Aanmelden

Voor Economisch herstel biedt kans voor groene groei

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter