FBD actueel

“Een diverse en inclusieve cultuur zorgt ervoor dat ieder mens ertoe doet”

Ook een bank als Rabobank maakt gestructureerd werk van diversiteit en inclusiviteit. Niet alleen omdat de organisatie een goede afspiegeling wil zijn van de maatschappij. Rabia Azdad van Rabobank: “Een diverse organisatie kent betere besluitvorming, meer innovatie en hogere winsten. Een win-win-winsituatie.”

Rabia Azdad werkt op de afdeling Human Resources binnen het Team Coöperative Culture, dat binnen de Rabobank verantwoordelijk is voor coöperatieve cultuur, diversiteit en inclusie. Belangrijke thema’s, zeker nu, begint Azdad: “Want we zien meer dan ooit het belang van innovatie en de snelheid van veranderingen. Voor organisaties is het van levensbelang om hier adequaat mee om te gaan. Daarbij is het aantrekken, stimuleren, maar ook benutten van alle talenten noodzakelijk. De verscheidenheid tussen mensen maakt dat ze elkaar kunnen versterken, waardoor je als organisatie verder kunt komen. Dit hebben wij als bank ruim zes jaar geleden programmatisch en gestructureerd ingezet. Een goede afspiegeling zijn van de maatschappij door diversiteit en inclusie, zien we als plicht. Maar ook als iets waarmee de business voordeel kan behalen. Onderzoeken benadrukken dat laatste keer op keer. Diversiteit leidt tot betere besluitvorming, meer innovatie en hogere winsten. Een win-win-winsituatie, dat wil elk bedrijf wel.”

Iedereen nodig

Wat vindt haar bank belangrijk als het gaat om diversiteit? Azdad: “Als coöperatieve bank streven wij er in eerste instantie naar om een afspiegeling te zijn van de samenleving. De huidige maatschappelijke vraagstukken zijn complex en veelomvattend. Voor duurzame oplossingen hebben wij de perspectieven van iederéén nodig. Een diverse en inclusieve cultuur zorgt ervoor dat ieders inzichten, ervaringen en perspectieven benut worden. Dat ieder mens ertoe doet. Alleen zo blijven we innoveren en blijvend duurzame waarde toevoegen aan onszelf als mensen, de organisatie en de maatschappij.”

Talent

“We kozen voor een aanpak waarbij zowel aandacht is voor diversiteit als voor inclusie, vervolgt Azdad: “Concreet betekent het dat wij divers talent willen aantrekken, onder meer in samenwerking met recruitment. Daartoe werken we met doelen, streefcijfers en KPI’s. Maar aantrekken is het begin. Op de werkvloer werken we aan verschillende initiatieven. Alle medewerkers moeten de ruimte ervaren om zichzelf te zijn, is ons uitgangspunt. Op basis van onderzoek – de eerste pijler – naar inclusieve cultuur en psychologische veiligheid, ontwikkelden we specifieke interventies. Die moeten teams helpen meer inclusief te worden en de psychologische veiligheid bevorderen. Een andere belangrijke pijler is de dialoog. We stimuleren dialogen over diversiteit en inclusie binnen teams en ook Rabobank-breed. Ook werken we nauw samen met de zeven diversiteitsnetwerken binnen de bank, voor een connectie tussen de business en de buitenwereld. Jaarlijks bieden wij een Colourful Mentoringprogramma, in samenwerking met Kleurrijk Rabo-netwerk. We hopen daarnaast op een sneeuwbaleffect binnen de verschillende regio’s wereldwijd, door het opstarten van het netwerk Inclusive Agents, samen met collega’s van internationale Rabobanken.”

Genderdiversiteit

De inzet van de Rabobank op genderdiversiteit bleef niet zonder resultaat, aldus Azdad: ”Het aandeel vrouwen in de Raad van Bestuur steeg tussen 2014 en 2020 van 0% naar 50%. Kijken we naar de 5000 grootste bedrijven (bedrijven met minstens 100 werknemers), dan is het aandeel vrouwen een kleine 15% (Sociaal en Cultureel Planbureau -Vrouwen aan de Top augustus 2019). Mede daardoor wonnen we dit jaar de Diamant Award van Talent naar de Top. Naast genderdiversiteit richtten we ons ook op culturele diversiteit en mensen met een arbeidsbeperking. Sinds vorig jaar hebben we het Refugee-project, waarmee we in 2021 minstens 60 mensen met een vluchtelingen-achtergrond bij de Rabobank aan het werk willen hebben.”

Bron: nvb.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

“Een diverse en inclusieve cultuur zorgt ervoor dat ieder mens ertoe doet”

Solliciteren

Aanmelden

Voor “Een diverse en inclusieve cultuur zorgt ervoor dat ieder mens ertoe doet”

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter