FBD actueel

FBD speelt in de Champions League

Bijna tien jaar werkt Josef Dogan voor FBD. Met de versnelde leerschool beklom hij de ladder van de financiële dienstverlening. Als jong jochie had hij een droom: werken bij een bank. Nu werkt hij voor verschillende banken op hoog niveau als CDD-analist. ‘Met FBD speel ik in de Champions League van het bankwezen.’

‘Als klein ventje ging ik aan de hand van mijn moeder naar de bank om mijn spaarpot te legen. Om onverklaarbare redenen was ik onder de indruk en op dat moment wist ik dat ik later voor een bank zou werken. Een droom najagen zit diep in mij. Mijn eerste kans kreeg ik bij de ING. Ik ben nooit meer weggegaan uit de financiële dienstverlening.’

Dankbaar voor de vrijheid

Zeven jaar oud was ik toen we aankwamen in Nederland. Ik mocht instromen in groep vier van de basisschool. We hadden als gezin inmiddels ons vaderland verlaten en via Istanbul en Brussel kwamen we in Enschede terecht. Ik ben trots op mijn afkomst als Arameeër, bewoners van het Oude Mesopotamië, land tussen de Eufraat en de Tigris. Maar als christenen was het er niet meer veilig voor ons. Ik leerde Nederland kennen als een land van tolerantie, acceptatie en gastvrijheid. Ik zal de vrijheid die ik voelde en het hulp wat wij als gezin en gemeenschap geboden kregen nooit vergeten. Die dankbaarheid voel ik nog altijd.

Financiële dienstverlening

Het was in die eerste jaren in Nederland dat ik mijn spaarpot ging legen bij de spaarbank. Dít wil ik later doen, dacht ik toen. Na de havo ging ik via een duaal traject Commerciële Economie doen. Een leerwerktraject, met een bank als stip op de horizon. Het studentenleven was niets voor mij. Ik heb de focus altijd op ontwikkeling gehad en het was voor mij te vroeg om te feesten. De achtergrond van mijn keuze voor een leerwerktraject was simpel: alle lesuren van de week in één dag volgen, zodat ik de resterende dagen van de week bij een bank kon werken. Maar hoe geef je hier invulling aan als wel ambitie, maar geen trackrecord hebt? Ik moest eerst aan boord zien te komen. ING werd mijn eerste bank. Ik nam het voor lief dat ik elke ochtend enveloppen moest sorteren en eens in de week vuilnis buiten moest zetten. Ik was dankbaar voor de kans en ik greep elk gelegenheid en pauze aan om van ervaren mensen om mij heen te leren.

Na de ING ben ik bij verschillende grootbanken werkzaam geweest waaronder de Rabobank, FGH Bank, Friesland Bank en Svenska Handelsbanken. Inmiddels had ik de overstap gemaakt naar de zakelijke afdelingen en dat beviel me goed. Ik houd van het intensieve contact met ondernemers en het onderhouden van de lange termijn relatie. Meedenken met toekomstplannen, kansen en bedreigingen inventariseren en sparren over continuïteit van de onderneming.

FBD, de juiste match

In 2012 werd ik met FBD in contact gebracht. Ik had al bij verschillende banken met medewerkers van FBD samengewerkt. Die samenwerking heb ik altijd als positief en prettig ervaren. Op 1 januari 2013 mocht ik bij FBD starten. Detachering is in de kern uitdagend en afwisselend. Ik heb altijd de focus op ontwikkeling gehad en bij FBD staat niets jouw ontwikkeling in de weg. Ik volgde er mijn tweede hbo-opleiding, Bedrijfskunde en leerde versneld in verschillende opdrachten. FBD is een loyale club mensen, waar kennis en kunde samengaan met vertrouwen. De kracht van FBD zit voor mij in twee kernzaken.

Allereerst houdt FBD de focus constant op het waarmaken van jouw ambities. Ongeacht de ontwikkelingen in de markt wordt tijd en geld vrijgemaakt zodat jij jouw doel kan bereiken. Het tweede aspect wat FBD sterk maakt, is een goede inventarisatie naar de wensen van (potentiele) opdrachtgevers. Door goed te luisteren en actief mee te denken weet FBD vaak kandidaten met de benodigde kennis en vaardigheden aan te bieden. Deze twee sterke punten leiden tot tevreden opdrachtgevers en medewerkers, oftewel: de juiste match.

Customer Due Diligence

Door de jaren heen begon het Customer Due Diligence op te komen. CDD/KYC gaat over het ‘ken-je-klant’ principe. Wie is mijn (potentiële) klant en wat doet hij of zij? In welke sector(en) zijn ze actief en met wie doen ze zaken? Naast een gedegen onderzoek is een goede vastlegging cruciaal. Ik vond het altijd al leuk om een onderzoek uit te voeren en risico’s vast te leggen in een CDD-rapport. De analist en adviseur ineen. Want CDD heeft ook een commerciële waarde. Dat wordt nog weleens vergeten. Je schat risico’s in over rechtmatigheid en veiligheid, die belangrijk zijn voor de continuïteit van de onderneming. Bovendien komen daar vaak aanvullende diensten bij kijken, waardoor je aan upselling en cross-selling kunt doen.

Momenteel ben ik een senior CDD-analist bij de Rabobank. In de zakelijke vastgoedsector kijken we naar de integriteit van klanten met een toenemende aandacht voor big data, waarmee we eventuele red flags onderzoeken. Een red flag kan van alles zijn. Ik hou van dit werk. Vanwege de combinatie van de rollen analist, adviseur en coach. Ook omdat ik niet tegen onrecht kan. Iedereen moet hard werken voor z’n euro’s. Vals spel moeten we bestrijden. Zelfs als dat ten koste gaat van een klein stukje privacy van iedereen. Financial crime kost de samenleving meer geld en leed dan we denken. Daarom haal ik dagelijks veel voldoening uit de wetenschap dat ik een steentje bij draag aan het bestrijden van financiële economische criminaliteit.’

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
financiële-dienstverlening-josef-dogan
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Vertrokken ABN-topman Christian Bornfeld kritisch over Nederlandse witwasaanpak

Handelsbanken Nederland groeit (nog steeds) onverminderd door

Henk Kelder neemt afscheid van zijn FBD

ING stopt per direct met financieren olie- en gasontginning

Edwin Welgraven zit graag naast de ondernemer

Aanmelden

Voor FBD speelt in de Champions League

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter