FBD actueel

Henk Kelder neemt afscheid van zijn FBD

Na bijna 22 jaar nam algemeen directeur Henk Kelder begin april afscheid van FBD. De dagelijkse leiding is nu in handen van Brigitte Pouwels. Als founder en aandeelhouder blijft Henk wel betrokken, maar hij richt zijn blik op nieuwe uitdagingen. “Ik heb nog een aantal jaren voor mij om me op nieuwe, leuke dingen te richten. Het is tijd om te gaan.” Een terugblik met de founding father van FBD.

Met een brede lach komt Henk aangelopen op de bouwplaats van zijn toekomstig onderkomen. Het maatkostuum is ingeruild voor een bouwvakkerskloffie. Samen met zijn vrouw Helma heeft Henk een monumentaal huis gekocht in Sibculo. Dus daar staat hij op de zaterdagochtend na zijn eerste vrije week in de bouwstof. Verhalend over de oude dakpannen, glas-in-loodramen en bouwtekeningen. Een mooie locatie om terug te blikken op dertig jaar bankierswerk en vijftien jaar directeur bij FBD. “Het was een tijd met vele uitdagingen in de financiële wereld. Tegen die achtergrond hebben we ons altijd staande gehouden door onze persoonlijke aandacht voor de mensen die het verschil maken in de bancaire en later financiële markt.”

Flexibel, betrouwbaar en dynamisch

Het was 2000 toen Henk samen met zijn partners Rob ter Horst en Michel Strikker het FBD-avontuur begon. Henk deed als zzp’er opdrachten voor Rabobank, evenals Rob en Michel. “We kenden elkaar van Rabo-klussen en zijn gaan samenwerken. Op 1 augustus 2000 zijn we formeel ons samenwerkingsverband gestart. Eerst deden we eigen klussen, vanaf 2005 kregen we professionals in loondienst. FBD stond voor Flexibel, Betrouwbaar en Dynamisch. Ook al is de naam weleens veranderd; bij die waarden zijn we altijd gebleven.”

In 2009 stopte Henk met zijn opdrachten in Rabo-land. Als algemeen directeur bij FBD nam hij het roer in een sterk groeiende organisatie. “Onze eerste jaren werkten we alleen voor de Rabobank Groep. Vanaf de kredietcrisis kromp het personeelsbestand in bankenland flink. Wij maakten een beperkte krimp door, maar groeiden al snel weer. Banken vonden ons altijd omdat we oog hadden voor de juiste mensen op de juiste job. Binnen de organisatie besteedden we aandacht aan het familiaire gevoel. We selecteerden op goede mensen. CV’s schuiven wilden we niet. Daarbij investeerden we in opleiding en ontwikkeling van onze mensen via ons eigen opleidingshuis. Het maakte ons een aantrekkelijke werkgever, maar zorgde ook voor het verschil bij het detacheren van onze mensen.”

Groei van professionals

Door de afhankelijkheid van Rabobank ging FBD op zoek naar andere opdrachtgevers. “Het primaire proces bij banken werd flink geautomatiseerd. Grootbanken lagen onder het vergrootgras en kregen boetes. We investeerden in onze relaties met ABN AMRO en ING. Maar keken ook steeds meer buiten de bancaire markt. Bijvoorbeeld bij verzekeraars, maar ook bij nieuwe partijen als Mogelijk, die zich introduceerden in de markt. De focus van de mensen kwam te liggen op de crimefighters, het ken-je-klant principe. Het waren dynamische tijden, met veel wisselingen. Door onze sterke groei van professionals breidden we ook de interne organisatie uit. Alles bij elkaar hadden we zowel intern als extern met behoorlijke uitdagingen te maken. Toch zijn we uitgegroeid tot een stabiele partner voor grootbanken en financiële instellingen. Daar ben ik trots op.”

Naast de aandacht voor het persoonlijke en kwaliteit van mensen nam FBD altijd de handschoen op wat betreft maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bood hulp en advies bij landbouwprojecten in ontwikkelingslanden via Agriterra. Ook organiseerde FBD samen met de stichting Mzamomhle voor medewerkers een bouwreis naar Kaapstad voor kinderdagverblijven. “In al die jaren heeft dat de meeste indruk op mij gemaakt. Hoe je betekenisvol kunt zijn voor mensen die het minder hebben als jij, maar toch gelukkig zijn. Het leert je anders kijken naar belangrijke dingen in het leven.”

Toekomst

Door de jaren heen zag hij het bedrijf uitgroeien tot wat het nu is. Een detacheerder voor de financiële professionals van morgen. “Het is een mooi moment om afscheid te nemen van de dagelijkse leiding. FBD is klaar voor een volgende stap. Zelf wil ik eerst dit bouwproject van mijn huis afronden. Daarna kijk ik of ik met mijn kennis en ervaring nog bedrijven kan helpen. Ook lijkt het me nog boeiend om via Agriterra nog wat te betekenen voor ontwikkelingsprojecten. We kijken wat de toekomst brengt. Met flexibiliteit, betrouwbaarheid en dynamiek kom je een heel eind.”

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Henk Kelder
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

Henk Kelder neemt afscheid van zijn FBD

Solliciteren

Aanmelden

Voor Henk Kelder neemt afscheid van zijn FBD

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter