FBD actueel

Henk Kelder over corona in Zuid-Afrika

Sinds Henk Kelder twintig jaar geleden FBD oprichtte, heeft hij veel meegemaakt. Maar hoe het coronavirus de economie en financiële wereld nu treft, is van een heel ander kaliber dan de bankencrises ruim tien jaar geleden. Alleen is corona veel heftiger! Niet alleen economische krimp, maar ook een tekort aan zorg in de goed ontwikkelde, westerse wereld. In dat licht bezien houdt Henk zijn hart vast hoe het coronavirus om zich heen slaat in ontwikkelingslanden.

Ruim twee jaar geleden ging Henk met FBD op bouwreis naar Zuid-Afrika. “Een samenwerking met de stichting Mzamomhle bracht ons in de townships rond Kaapstad. Met zestien FBD-bouwers staken we de handen uit de mouwen. We bouwden aan een uitbreiding van een kleuterschool Sinethemba van 125 naar 160 kinderen. Ik weet nog goed hoe we daar aan kwamen. De kinderhandjes die zwaaiden. Oogjes die ons nieuwsgierig volgden bij elke bouwactiviteit. Stralende gezichten, knuffelende kinderen en gelukkige ouders. De bouwreis bracht ons ook langs andere locaties. Kleuterscholen die zich de afgelopen jaren ontwikkelen konden dankzij de support van de stichting Mzamomhle. Kleine enclaves van hoop en ontwikkeling binnen de rauwe omgeving van een township.

In het licht van anderhalve meter afstand zie ik ze weer voor me. De samenscholingen van township-bewoners: voor het kerkbezoek, de rij voor eten of groepjes wachtend langs de weg voor een ‘one day job’. Hoe kansrijk is anderhalve meter afstand in de hutten, loodsjes en krochten van een township? Hoe zal het virus daar om zich heen grijpen? Het virus verplaatst zich naar het zuidelijk halfrond en ik houd mijn hart vast. Ik zie ze nog voor me: de stralende kinderen met uitgestrekte handjes. Wat doet corona in hun townships?

Van de stichting Mzamomhle begreep ik dat de townships al lange tijd in een lockdown zitten. De crèches die we mee hielpen bouwen, zijn gesloten. Mensen mogen niet reizen. Ze hebben geen werk en dus geen inkomen. Geen blije kinderen die samen spelen, leren en eten op hun crèche. Subsidiering vanuit de overheid is grotendeels stopgezet. De stichting Mzamomhle maakt zich sterk om geld in te zamelen om lonen van leidsters te kunnen betalen en voedsel en beschermingsmiddelen te kunnen kopen. Waar in Europa de economie weer langzaam op gang komt, waart het coronavirus in de townships gevaarlijk rond. Daarom roep ik bedrijven op om, als de financiële middelen er zijn, deze sympathieke stichting Mzamomhle te ondersteunen. Zodat er ook daar weer een morgen zal zijn dat kinderen weer naar hun crèche kunnen. Ik heb de kleine, gebalde vuistjes gevoeld als boks van dankbaarheid tegen mijn vuist. Ik gun u hetzelfde gevoel bij een donatie voor de crèches van Mzamohmle.”

Doe hier een (éénmalige) donatie.

Henk Kelder

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

Henk Kelder over corona in Zuid-Afrika

Solliciteren

Aanmelden

Voor Henk Kelder over corona in Zuid-Afrika

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter