FBD actueel

Het is onze taak om financiële criminaliteit tegen te gaan

Hij is een begenadigd trompettist en studeerde Rechten. Zijn brandende ambitie was de financiële recherche. Namens FBD is Robbert Winters nu gedetacheerd bij ABN AMRO op de afdeling Detecting Financial Crime. De functie past hem als een jas. “Elke dag is het een uitdaging om risico’s op het gebied van criminele transacties op te sporen.”

Robbert Winters werkt bij ABN AMRO in Zwolle. Momenteel werkt hij vanuit huis en komt hij niet in de IJsseltoren. Normaliter heeft hij vanuit zijn werkplek uitzicht op water en verkeer in Zwolle Zuid. Het is een knooppunt van activiteit, zoals het zijn dagelijkse werk symboliseert. “Elke dag is het uitdagend werk om financiële criminaliteit op te sporen. Ik had dat al voordat ik in deze functie stapte. Mijn ambitie lag aanvankelijk bij de politie. Nadat het recherchespoor doodliep, probeerde ik het via een andere weg. Dat doorzettingsvermogen is wel kenmerkend voor mij. Ik had een doel om mij met mijn kennis en kunde in te zetten tegen criminaliteit. FBD hielp mij een handje en ABN AMRO deed de rest.”

Van strafrecht naar CDD

Robbert groeide op onder de rook van Meppel. Zijn vrije tijd stak hij vooral in muziek maken op zijn trompet. Met de Bazuin in Meppel verschillende tournees en trips. Zijn studie HBO Rechten bracht hem in Groningen. Er volgde een pre-master Nederlands Recht. Tijdens de master Ondernemingsrecht verschoof zijn blik naar de arbeidsmarkt. “Ik ging me steeds meer afvragen, wat ik nu écht wilde. Vanuit het strafrecht is de stap naar de nationale recherche klein. Tegelijkertijd ligt daar de lat heel hoog en is het moeilijk om er binnen te komen. Toen dat niet lukte, richtte ik me op Client Due Diligence, omdat daar heel veel vacatures in zijn. Je bent dan toch een soort politie, maar dan binnen een bank. Het heeft veel raakvlakken met de financiële recherche. Ik kwam in contact met FBD en zij hielpen me binnen bij ABN AMRO.”

Financieel-economische criminaliteit

Sinds 1 november 2019 werkt Robbert bij ABN AMRO in Zwolle. “Ik kreeg een onboarding traject van tweeënhalve week, waarna het échte werk begon. Je werkt in teams en hebt een coach als aanspreekpunt. Op de afdeling Detecting Financial Crime werk ik aan het in kaart brengen van financieel-economische criminaliteit. Zelf ben ik verantwoordelijk voor nieuwe MKB-klanten. Ik voer de intakegesprekken en onderzoek aan de hand van transacties of de onderneming een verhoogd risico geeft op financieel-economische criminaliteit. Wat voor klanten heeft de onderneming? Zijn de betrokken leveranciers logisch? Is er sprake van grote bedragen cash, die uit te leggen zijn? Hoe zit het met de rechtsvorm? Allemaal zaken die een rol kunnen spelen als indicator voor bijvoorbeeld het witwassen van geld of terrorismefinanciering. Als ABN AMRO zien we het als onze taak om witwassen, terrorismefinanciering en corruptie tegen te gaan.”

Veiliger maken van de samenleving

Werken bij Detecting Financial Crime biedt uitdaging en afwisseling vindt Robbert. In de verre toekomst heeft hij zijn stip op de horizon bij de financiële recherche nog niet losgelaten. Samen met FBD kijkt hij naar zijn ontwikkeling. “Toen ik bij FBD binnenkwam heb ik de STM-scan gedaan. Die test biedt inzicht in talent en competenties. Het is niet zo dat die scan allesbepalend is, maar het geeft richting in wat je wilt en waar talenten liggen. De volgende stap was een baan bij Client Due Diligence. Dat is gelukt bij ABN AMRO. Dat het via FBD is, biedt alleen maar méér zekerheid en kans op een versnelde ontwikkeling. Met wisselende jobs bij een detacheerder leer je toch sneller. Daarbij is het een fijne, betrouwbare en persoonlijke werkgever die je mee helpt kijken naar de toekomst. Het heeft mij in ieder geval al deze leuke baan bij ABN AMRO gebracht. In de toekomst kijken we samen hoe ik de volgende stappen kan zetten in mijn loopbaan. Ik werk graag mee aan het een stukje veiliger maken van de samenleving. Daar zet ik mijn psychologische, juridische en financiële kennis voor in. Ik ben nieuwsgierig van aard en blijf kijken naar nieuwe dingen.”

Ben jij een financieel professional die zich optimaal wil door ontwikkelen? Kom je net kijken of ben je een ervaren rot in het vak? Wij bieden mooie ontwikkeltrajecten en uitdagende opdrachten. Ga aan de slag als financieel professional bij FBD en laat je net als Robbert uitdagen.

We komen graag met jou in contact. Meer weten over de mogelijkheden bij FBD? Neem gerust contact op met Jeroen van Wijk via 06-30537000.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

Het is onze taak om financiële criminaliteit tegen te gaan

Solliciteren

Aanmelden

Voor Het is onze taak om financiële criminaliteit tegen te gaan

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter