FBD actueel

Huishoudens brachten in 2020 uitzonderlijk veel geld onder bij banken

Huishoudens stalden in 2020 twee keer zoveel geld op hun spaarrekeningen bij Nederlandse banken als in 2019. Vooral toegenomen onzekerheid vanwege de coronacrisis en contactbeperkende maatregelen zijn hier volgens De Nederlandsche Bank (DNB) debet aan.

De uitzonderlijke toename kan voor het grootste deel worden toegeschreven aan de coronacrisis. De maatregelen die daarmee gepaard gingen zorgden ervoor dat besparingen flink toenamen. Mede door de omvangrijke overheidssteun bleef het beschikbare inkomen van de meeste huishoudens op peil. Tegelijkertijd zorgden (gedeeltelijke) lockdowns voor een significante daling van de consumptie.

Toename

Eind 2020 hadden Nederlandse huishoudens ruim €487 miljard op hun betaal- en spaarrekeningen bij Nederlandse banken staan, bijna €42 miljard meer dan in 2019. Het grootste deel (€21 miljard) werd daarbij op vrij opneembare spaarrekeningen gestald, terwijl het saldo op betaalrekeningen steeg met €20 miljard. Vergeleken met voorgaande jaren een “exceptionele toename”, aldus DNB.

Huishoudens geld onderbrengen bij banken

Vrij opneembare spaarrekeningen

Opvallend is dat Nederlandse huishoudens daarbij een voorkeur lijken te hebben voor spaarvormen waarbij eenvoudig over het tegoed kan worden beschikt (zoals internetspaarrekeningen). Spaarrekeningen met een vaste looptijd waren in 2020 minder in trek.

De uitzonderlijke omstandigheden van het afgelopen jaar zorgden ook voor een bijzonder verloop van de netto-inleg op de spaarrekeningen gedurende het jaar. Met uitzondering van december was de inleg in alle maanden positief. Ook dit is uitzonderlijk volgens De Nederlandsche Bank: “Normaliter wordt in vrijwel de volledige tweede helft van het jaar ‘ontspaard’ vanwege vakanties, de feestdagen en extra aflossingen op de hypotheek.”

Bron: banken.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Huishoudens brengen geld onder bij banken.
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

Huishoudens brachten in 2020 uitzonderlijk veel geld onder bij banken

Solliciteren

Aanmelden

Voor Huishoudens brachten in 2020 uitzonderlijk veel geld onder bij banken

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter