FBD actueel

ING vervijfvoudigt winst in tweede kwartaal

ING heeft in het Q2 van 2021 een winst van €1,5 miljard geboekt. Ten opzichte van Q2 in 2020 heeft ING zijn winst vervijfvoudigd. Destijds boekte de bank ‘slechts’ een winst van €299 miljoen. Vanwege de positieve financiële resultaten wil de bank in oktober €3,6 miljard aan dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders.

De winstsprong is hoofdzakelijk te verklaren vanuit het verloop van de coronacrisis. In het tweede kwartaal van 2020 moest ING nog meer dan €1,3 miljard in de stroppenpot opzij zetten voor leningen die mogelijk niet meer terugbetaald zouden worden. Omdat de Nederlandse economie weer aantrekt, komt een deel van dat geld weer vrij (€91 miljoen).

Tevens is het leningenboek de afgelopen maanden kleiner geworden omdat er steeds meer wordt afgelost. Het valt ING daarbij op dat steeds meer klanten interesse tonen in beleggen: wereldwijd werden er ongeveer 160.000 nieuwe rekeningen geopend. Ook is er op de beleggingsrekeningen meer geld gestort, desondanks stokte de groei van het aantal transacties in het tweede kwartaal van 2021.

ING vervijfvoudigt winst in tweede kwartaal

Tot slot speelde ook de (digitale) reorganisatie mee. ING besloot in het voorjaar om 69 kantoren in Nederland te sluiten, wat neerkwam op het schrappen van 440 voltijds (FTE-) arbeidsplaatsen. Vanwege de voortgaande digitalisering en de veranderende behoefte van de klant worden steeds meer zaken digitaal afgehandeld.

Te vroeg om te juichen

ING wil een deel van de winst gebruiken om zijn aandeelhouders – middels een aandelen inkoopprogramma en dividend – uit te betalen. In de eurozone mogen banken vanaf dit jaar weer winst uitkeren aan hun aandeelhouders, mits de financiële situatie van de bank dat toelaat. Daarbij gaat het onder andere om de kapitaalpositie. Uit de Stresstest van de European Banking Authority blijkt echter dat de kapitaalbuffer van ING in alle scenario’s boven de SREP-eis van 9,6% valt.

Ondanks de flinke winst tempert ING-CEO Steven van Rijswijk wel de verwachtingen. Tegenover RTL Z legt hij uit: “Vorig jaar zagen de vooruitzichten voor 2021 er niet rooskleurig uit. We zijn nu een jaar verder en er wordt in Europa een groei van de econome van 4,5% verwacht. De werkloosheidcijfers zijn laag. Maar de pandemie is nog niet voorbij. Er zijn nog steeds lockdowns en je hebt de Delta-variant van het coronavirus.”

Bron: banken.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
ING vervijfvoudigt winst
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

EU scherpt antiwitwaswetgeving verder aan

ABN AMRO voert eerste registratie digitale obligatie op publieke blockchain uit

ING vervijfvoudigt winst in tweede kwartaal

Solliciteren

Aanmelden

Voor ING vervijfvoudigt winst in tweede kwartaal

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter