FBD actueel

Interim financieringsspecialist

Eén van de drie founders van FBD is Rob ter Horst. Vanaf het eerste uur was hij betrokken bij de oprichting. Ruim twintig jaar later ontdekt hij nog steeds de lol van coaching en advies geven. Mensen een stukje verder helpen met jouw kennis en kunde. Nu is hij interim financieringsspecialist bij Rabobank. Rob ter Horst in zijn blog over FBD, coaching, Agriterra en onderwijs.

“Henk Kelder, Michel Strikker en ik vonden elkaar ergens in de tweede helft van de jaren negentig. Alle drie deden we interim opdrachten bij Rabobanken. Door samen te werken wilden we meer continuïteit bieden en van elkaars kennis profiteren. In 2000 startten we daarom FBD. Eerst zelf, later met medewerkers in dienst. Ieder hadden we ons eigen clubje van ongeveer tien mensen dat we aanstuurden. Dat deden we naast onze eigen opdrachten. Ik ontdekte dat ik die coaching erg leuk vond. Kennis delen, mensen ontwikkelen en samen een groeipad uitstippelen. Het liefst via coaching on the job. We streefden naar tien contactmomenten per jaar met onze mensen. Die coaching waarderen onze medewerkers enorm.

Coaching

Toen we zo’n tien jaar bezig waren, groeide FBD zo snel dat er een managementlaag bijkwam. Ik heb een tijdje interne bedrijfsvoering bij FBD gedaan, maar werd daar niet gelukkig van. Het werk op de bank, de coaching en het oplossen van bancaire problemen miste ik. Daarom ben ik weer opdrachten gaan doen. Coaching heeft daarbij altijd centraal gestaan. Daarnaast deed ik projecten bijzonder beheer, ontwikkeltrajecten bij banken of crisismanagement op afdelingen. Ook werd ik eens gevraagd bij een Rabobank om onderwijs te verzorgen op het HBO. Superleuk om te doen! Jonge mensen wat leren in een dynamische omgeving trok me enorm. Die coachende rol ben ik in mijn werk altijd blijven vasthouden.
Zo’n vijf jaar geleden kwam ik bij Rabobank terecht op het project Rentederivaten. Eerst zat ik in het klachtenteam en later werkten we aan een herstelkader voor schadeloosstelling van klanten. Complexe dossiers met veel research en het schrijven van toelichtingen. Een intensief en uitdagend project. Wel zaten we in een mooi team van mensen met heel verschillende achtergronden en uit alle windstreken. Boeiend en leerzaam.

Rob ter Horst bij Agriterra

Na zoveel jaren bankenland was het even tijd voor wat anders. FBD is een financial expert in alle opzichten. Ontwikkeling en buiten de kaders denken past bij ons. Dat bracht me bij Agriterra. Agriterra is een non profit organisatie die in de agrarische sector wereldwijd voor versnelling zorgt in ontwikkelingslanden. Veelal door agrarische coöperaties te adviseren op het gebied van commercie en beheer. Mijn eerste project was in Kenia, waar ik een koffiecoöperatie adviseerde. Je doet een week lang onderzoek en komt dan met een advies met veelal quick wins, die ze zelf niet zien in de beroepspraktijk. In veel ontwikkelingslanden hebben ze liever vandaag een euro, dan morgen twee euro voor hetzelfde product. Geld voor eten verjaagt de zorgen van alledag. Hoe zet je slimmer producten af, welke invloed heb je in de keten, hoe beheer je het geld en wat doe je aan uitgekiende en goedkope promotie? Met hele logische dingen reik je adviezen aan die voor hen onlogisch zijn. Ik heb projecten gedaan bij een rijstcoöperatie in Vietnam en kredietcoöperaties in China én Vietnam. Succesvolle verhalen, maar soms viel het ook tegen. Uiteindelijk moeten de mensen het wel zelf doen.

Onderwijs

Mensen boeien en binden via Agriterra heeft me gegrepen. Ik hou van het advieswerk. Het is een andere manier van onderwijzen. Ik zie de paralellen met coaching on the job en het onderwijswerk op het HBO. Het ontwikkelen van mensen zit in mijn DNA, zoals dat ook bij FBD het geval is. Momenteel werk ik als financieringsspecialist bij Rabobank kring Twente-Achterhoek. Een mooie klus, dicht bij mij in de buurt. In de toekomst lonkt het om ook nog ergens iets in onderwijs te gaan doen. Je moet altijd dromen houden. En nadenken over de weg ernaartoe. Dat houdt de uitdaging en inspiratie in je werk levend.”

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Rob-ter-horst-fbd
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

Interim financieringsspecialist

Solliciteren

Aanmelden

Voor Interim financieringsspecialist

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter