FBD actueel

Johan Heerema “Durf te veranderen als je geen energie meer krijgt van je werk”

Als ondernemer zonder opleiding leerde Johan Heerema het bankiersvak. Als een soort autodidact beklom hij de ladder in bankenland. Momenteel is hij CDD-analist bij ABN AMRO. Zijn uitdaging vindt Johan in helpen, meedenken en het verschil maken. Er was een tijd dat hij die energie niet voelde. Over ondernemen, het bankiersvak, gedetacheerd zijn en belangrijke keuzes in het leven.

‘Ik was zo’n vijftien jaar bij Rabobank in dienst geweest toen ik merkte dat ik geen energie meer kreeg van mijn werk. Toegenomen regelgeving en automatisering bepaalden het ritme van de dag en het vertrek van mensen had z’n weerslag op de organisatie. Ik besloot om afscheid te nemen, een grote stap in het leven. In al die jaren had ik veel geleerd en was uitgegroeid tot volwaardig professional. Maar de geest leek uit de fles. Nadat ik een halfjaartje thuis was geweest, raakte ik in gesprek met mijn vader. ‘Johan, wat was nou je leukste periode? Waar vond je de meeste arbeidsvreugde en wat dreef je in die tijd?’ Eigenlijk hoefde ik niet lang na te denken. Het was of verschillende dingen bij elkaar kwamen. Mijn mooiste tijd was vanaf 2000 toen ik een paar jaar gedetacheerd was. Verschillende opdrachten, werkplekken, collega’s en culturen. Leren in de hoogste versnelling.

Arbeidsvreugde door detachering

Zonder vooropleiding ben ik het bankiersvak ingerold. Vanaf school kwam ik terecht bij een taxibedrijf voor gehandicapten vervoer. Ik was een taxichauffeur met ondernemersmentaliteit. Met de ervaring vanuit die onderneming kwam ik in 2000 binnen bij detacheerder Welten. Door mijn bedrijfskundige ervaring kon ik meters maken in het vak zakelijk financieren. Ik deed interne cursussen, zat op verschillende functies bij verschillende banken. Een leven in hotels en versneld leren. Totdat ik in 2003 een aanbod kreeg bij een Groningse Rabobank bij mij in de buurt. Dat kon ik niet laten lopen. In de jaren die volgden, leerde ik de cultuur en systemen van Rabobank tot in de finesses kennen. Maar met de jaren verdween de leergierigheid. Na ongeveer vijftien jaren was de arbeidsvreugde op.

Weer detachering

Het gesprek met mijn vader bracht me terug bij de basis. Wat drijft je? Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe situaties tegenkomen. Ook mensen helpen op nieuwe plekken. Als gedetacheerde kom je altijd ergens omdat er wat aan de hand is. Je gaat op zoek naar het onderliggende probleem. Daarom ging ik wéér op zoek naar een detacheerder. Dat werd Octas, omdat het een kleine club was. Destijds ben ik bij Welten weggegaan omdat het te groot en onpersoonlijk werd. Bij Octas voelde dat anders. Omdat ze mijn opdracht niet konden verlengen, kwam ik in 2019 bij FBD Financieel Professionals terecht. Een fijne club, korte lijnen en een persoonlijke organisatie. Sinds vorig jaar zit ik bij FBD ook in de OR. Omdat ik denk dat het belangrijk is om samen te werken en invloed te hebben. Ik heb hun vertrouwen en zij dat van mij.

Ga de uitdaging aan 

Vrijwel meteen voelde ik de mogelijkheden om te ontwikkelen tot de specialist die ik wil zijn. Van de opdracht bij Rabobank Nederland op Bijzonder Beheer kwam ik medio 2020 bij ABN AMRO terecht als senior analist CDD. Een opdracht die ik met veel werkplezier vervul. Ik zit in het onboardingproces van ondernemingen in de bouw- en transportsector. Klantprofielen in kaart brengen, bedrijfsstructuren onderzoeken en risico’s inventariseren. Een mooie switch in mijn carrière. Een andere bank, andere cultuur, heel prettig om te ervaren. Elke dag ga ik fluitend aan het werk. In de toekomst zou ik me eventueel willen verbreden. Als financial vanuit de banksector, terug naar het bedrijfsleven. FBD biedt ook daarvoor de mogelijkheden. FBD helpt ontwikkelen, maar je houdt regie op eigen toekomst. Daarom zeg ik tegen iedereen die geen energie meer krijgt van z’n werk: ‘Ga de uitdaging met jezelf aan! Probeer het detacheren voor tenminste twee jaar. Je krijgt er veel voor terug.’

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Quality Checker
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

Johan Heerema “Durf te veranderen als je geen energie meer krijgt van je werk”

Solliciteren

Aanmelden

Voor Johan Heerema “Durf te veranderen als je geen energie meer krijgt van je werk”

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter