FBD actueel

KYC analist Gijs Roelfsema

‘Stadjer’ Gijs Roelfsema werkt al bijna negen jaar bij FBD. Voetbalman, agrispecialist, bankier en ontwikkelaar. Gijs laat zich niet snel vangen in één keurslijf. Sinds mei 2021 is hij Senior Analist Know Your Client (KYC analist) voor nieuwe klanten bij de Detecting Financial Crime (DFC) afdeling van ABN AMRO.  Een nieuwe jas die past.

‘Ik woon met mijn gezin in Groningen, het is mijn stad. Ik deed er mijn opleiding aan de Hanzehogeschool, ging er wekelijks stappen en was eerder vaste klant in het Oosterpark bij FC Groningen. Hier had ik samen met een aantal vrienden een seizoenkaart voor de onoverdekte staantribune. Ik herinner mij mooie wedstrijden tegen Feyenoord, FC Twente en vooral Ajax. Dat was traditioneel een zwaar potje voor de gasten. Naast FC Groningen ben ik sinds mijn jeugd Ajax-supporter. ABN AMRO is al ruim 25 jaar sponsor van Ajax, waarvan ruim vijf jaar hoofdsponsor van de Ajax vrouwen. Hoewel ik jaren met plezier bij Rabobank gewerkt heb, vind ik het nu wel leuk om een keer de brug te slaan naar ABN AMRO. Het liefst wil ik elke twee jaar verandering.

Compliance

Ik was bij Rabobank al langer dan drie jaar achtereen gedetacheerd geweest, hetgeen de maximum termijn is. Het viel dus mooi samen toen ik als agrispecialist bij DFC aan de slag kon. In deze rol is het mijn job om samen met collega’s als poortwachter het financiële systeem te beschermen tegen financiële criminaliteit. Op deze manier kan ik ook mijn steentje bijdragen aan een betere samenleving. In plaats van een krediet-technische rol is dit een integriteitsrol, waarbij ik mijn kredietkennis goed kan inzetten. Door de opgebouwde ervaring kan ik Food & Agri posten goed inschatten en analyseren of bijvoorbeeld de financiële ontwikkeling achter agrarische bedrijven te verklaren is. Bij de banken is er op gebied van compliance de laatste jaren een hoog urgentie besef en dit zal richting de toekomst niet veranderen. Voor mijn employability is dit een mooie en logische stap.

Food & Agri business

Mijn HEAO-diploma Management, Economie en Recht haalde ik via een duaal traject van werken en studeren in Groningen. Een tijd waarin ik veel heb geleerd. Mijn eerste stap in bankenland was bij Friesland Bank. Daar werkte ik van 2005 tot 2013. Toen bekend werd dat Rabobank Friesland Bank ging overnemen, ben ik verder gaan kijken. Ik raakte in gesprek met FBD. Een detacheerder, die persoonlijkheid uitstraalt en maatschappelijk betrokken is bij de wereld waarin ze werkt. Dat proefde ik al snel via de kennisdagen die ze organiseren en de projecten die ze ondersteunen. Daarnaast boden ze mij volop de gelegenheid om mij buiten de specifieke bankkennis te ontwikkelen. Aan de HAS Hogeschool kon ik sectorcursussen Akkerbouw en Melkveehouderij volgen en aan Nyenrode een collegereeks Bedrijfskunde voor de Agribusines. Die kennis bracht verdieping in de agrarische sector. Een sector die mij aanspreekt als nuchtere Groninger. Hard werken, begaan met plant en dier, en een ‘doe-maar-gewoon’ mentaliteit. Bij diverse Rabobanken werkte ik als financieringsspecialist Food & Agri. Het is een uitdagende sector, die voor grote verandering staat. In diverse rollen heb ik me als agrispecialist verder kunnen ontwikkelen.

KYC analist = Know Your Cliënt analist

Rabobank kent een maximale termijn van drie jaar voor interim professionals. Het was voor mij tijd om verder te kijken. De rol als KYC analist bevalt me goed. Ik zie overeenkomsten en verschillen met wat ik deed. De Food & Agri expertise blijft de basis in mijn werk. Systemen en processen zijn anders. Het is een rol waarin ik me nog verder in kan ontwikkelen. Ik ben geen planner op de lange termijn, maar door mijn kennis op de korte termijn verder te verbreden werk ik aan een toekomstbestendige loopbaan. Met verandering is niks mis. Met FBD als werkgever tref ik het als partner in business. Ze ondersteunen waar nodig en met uitdagende opdrachtgevers houd ik plezier in mijn werk. Zo blijft het leuk om steeds nieuwe dingen te doen en te leren.’

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
KYC-analist-Gijs-roelfsema-fbd
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

KYC analist Gijs Roelfsema

Solliciteren

Aanmelden

Voor KYC analist Gijs Roelfsema

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter