FBD actueel

Lage spaarrente zorgt voor topdrukte bij cryptobanken

Ondanks de lage spaarrente en het toenemend aantal banken dat een negatieve spaarrente rekent op spaartegoeden van meer dan €100.000, werd er vanwege de coronacrisis meer dan ooit gespaard in Nederland. Daarbij verplaatsen spaarders steeds meer vermogen naar verschillende crypto-rekeningen. Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingsplatform CryptoRentes.com.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen op dit soort renterekeningen ook gewone euro’s, dollars of digitale varianten daarvan gestort en aangehouden worden. Volgens de onderzoekers profiteren spaarders van de hoge rentes die cryptobanken bieden, terwijl de grillige koersen van de crypto-markt worden omzeild.

Aanbieders van dergelijke rekeningen zagen het beheerde vermogen de afgelopen 18 maanden met ruim 1500% stijgen. De top drie platforms in deze sector (BlockFi, Celsius en Nexo) zagen vorig jaar de totaal door hen beheerde bedragen met gemiddeld 735% groeien tot ruim $40 miljard. “Nederlanders houden van zekerheid, maar met inflatie, vermogensbelasting en geen of negatieve rente krijgen zij met banksparen óók de zekerheid dat ze interen op hun vermogen”, legt Wessel van Lynden van het vergelijkingsplatform uit.

Thuiswerkers Morgan Stanley ontvangen salarisverlaging

Tien keer zo veel rente

De groei in populariteit is volgens de onderzoekers enerzijds te danken aan de (bijna) negatieve spaarrentes op spaarrekeningen, anderzijds aan de uitzonderlijk hoge rentepercentages over bijvoorbeeld euro’s op crypto-rekeningen. Spaarders ontvangen over hun euro’s, ponden of dollars – de zogenoemde ‘fiatvaluta’ – tussen de 4% en 12% spaarrente. Hetzelfde geldt voor rente over digitale varianten van deze euro’s en dollars,  de zogenoemde ‘stablecoins’. “De minimaal 4% rente over fiatvaluta op deze platforms is ruim tien keer meer dan de hoogste rente bij een bank in Nederland.”

Uit hetzelfde onderzoek blijkt tevens dat de crypto-renteplatforms hard aan de weg timmeren om de toegankelijkheid tot hun platforms te vergroten, zo accepteren vrijwel alle onderzochte platforms inmiddels euro-stortingen middels SEPA-overboekingen of zelfs via iDeal. Volgens Van Lynden lijkt het allemaal steeds meer te kloppen. “Het principe werkt en de infrastructuur om op grote schaal vermogen onder te brengen bij deze platform is er.”

“Wat zeker ook bijdraagt aan de groeiende populariteit is de opkomst van verzekeringen binnen deze sector; driekwart van de onderzochte platforms biedt gebruikers enige vorm van verzekering tegen diefstal, fraude en verduistering.” En dat is nodig ook. Omdat cryptobanken geen bankvergunning hebben, worden stortingen niet gedekt door het depositogarantiestelsel en kennen zij een hoger risico.

Bron: banken.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Bitcoin Cryptocurrency trends Graphs and charts
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

Lage spaarrente zorgt voor topdrukte bij cryptobanken

Solliciteren

Aanmelden

Voor Lage spaarrente zorgt voor topdrukte bij cryptobanken

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter