FBD actueel

Li ontwikkelt zich tussen cijfers en moraal

Vanuit de Chinese cultuur is Li geworteld in de waarden hard werken en geld verdienen. Vanuit het hart schuilt haar liefde voor het sociaal domein. Li ontwikkelt zich tussen cijfers en moraal. In het werk van alledag komt dit samen in haar werk als Customer Due Diligence (CDD) analist. “Ik blijf altijd nieuwsgierig naar de nieuwe dingen, waarbij ik me kan verbeteren.”

Li werkt momenteel bij het hoofdkantoor van ABN AMRO in Zwolle als CDD-analist. Al jong ontwikkelde ze een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en maatschappelijke antenne. “Met mijn ouders ben ik op jonge leeftijd in Nederland gekomen. Voor veel Chinezen is hard werken en geld verdienen een belangrijk onderdeel van de cultuur. Er is geen sociaal vangnet in China, zoals we dat hier in Nederland kennen. Je kunt er alleen terugvallen op familie. Hier in Nederland zag ik dat het ook anders kon. Het kostte wel enkele drempels om overheen te gaan. Nu zoek ik mijn weg in de financiële sector en probeer een balans te vinden in maatschappelijke verantwoordelijkheid en de financiële wereld, die mij ook trekt. FBD helpt mij daarin koers te houden.”

Bezoek China

Haar roots liggen in het Noordbrabantse Uden. In 2005 verhuisde Li met haar ouders naar Enschede. Na de middelbare school koos ze in eerste instantie voor een studie Management, Economie en Recht (MER). “De keus was ingegeven door mijn culturele achtergrond. In mijn eerste studiejaar gingen we tijdens de kerstvakantie naar familie in China. De bedoeling was twee weken, maar ik ben er een jaar bij familie gebleven, terwijl mijn ouders wel teruggingen. Ik ging op zoek naar wie ik was en ben. Identificatie, zelfontwikkeling en zelfexpressie. China kende de eenkindpolitiek, waarbij veel meisjes afgestaan werden. De reden hiervan is omdat een jongen wordt gezien als ‘stamhouder’ en voor de familie kan zorgen als ze oud zijn. Dit raakte mij, omdat ik zelf ook een meisje ben en mij dit ook had kunnen overkomen. Dit wekte mijn interesse om iets te kunnen betekenen voor de samenleving. Eenmaal terug in Nederland wijzigde ik daarom mijn koers. Ik switchte van mijn MER-studie naar Social Work (Maatschappelijke Werk en Dienstverlening). Ik wilde wat voor mensen betekenen, want mensen helpen geeft me voldoening.”

Betekenisvol perspectief

Socials Work paste Li als een warme jas. Alleen bleef ook de economische kant haar belangstelling houden. “Financiële onafhankelijkheid is belangrijk in onze cultuur, maar ook in Nederland ontdekte ik dat dit belangrijk is om mensen eigen regie te geven in het leven. Ik deed een minor Integrale Schuldhulpverlening. Mijn stage deed ik in Zwolle bij Vluchtelingenwerk. Mensen zelfredzaam maken is enorm betekenisvol voor perspectief in het leven. Voor mij was de mix tussen social en economics uitdagend. Zo belandde ik toch weer in de financiële wereld.”

Financial crimefighter 

Na de studie was de introductie bij een bank dan ook een kleine stap. Via Welten ging ze aan de slag bij meerdere locaties van de Rabobank. “Eerst op het RKS (Rabo Klantenservice) en later in de bankhal als adviseur dagelijkse bankzaken. Die zelfstandigheid en vrijheid vond ik leuk. Het mooie van detachering is dat je in korte tijd enorm veel kunt leren en jezelf kan ontwikkelen. Steeds nieuwe omgevingen dwingen je te veranderen. In de bankhal kreeg ik al ervaring met klantacceptatie. Daardoor ging ik in een volgende opdracht bij Rabobank Enschede-Haaksbergen aan de slag in het vakgebied van Customer Due Diligence. Ook hier voel ik de maatschappelijke verantwoordelijkheid die dwingt te kijken naar transparant en integer bankieren. Nu werk ik bij ABN AMRO via FBD op de afdeling NCTO (New Cliënt Take On) in Zwolle, waarbij ik nieuwe zakelijke klanten onboard. Ik onderzoek potentiële risico’s die zich mogelijk kunnen voordoen bij nieuwe zakelijke klanten. Denk hierbij aan bedrijfstructuren, bestuursvormen, de leveranciers en afnemers. Ik voel me een beetje een financial crimefighter.

Li ontwikkelt zich bij FBD

Sinds deze zomer doet Li haar opdrachten via FBD Financieel Professionals. Ze maakte de overstap omdat ze meer ontwikkelingsmogelijkheden zag dan bij haar vorige werkgever. “Hier had ik voornamelijk junior opdrachten en FBD biedt meer medior en senior opdrachten aan. Ik zie hier volop mogelijkheden om me te ontwikkelen, omdat ik heel leergierig ben. Ik ben snel toe aan iets nieuws. Voor nu vind ik CDD een interessant vakgebied, waarin nog veel te leren valt. Ook in Bijzonder Beheer opdrachten zie ik een uitdaging, omdat je mensen dan extra kunt ondersteunen in moeilijke tijden. Dat is het leuke van detacheren. Je kunt snel wisselen en de leuke dingen ontdekken.”

Regie over eigen leven

In de verdere toekomst wil Li zich verder verdiepen in het hulp bieden aan mensen om hun financiele zaken te regelen. Tussen cijfers en moraal. “Het geeft mensen rust en overzicht en maakt onafhankelijk. Zo kunnen mensen regie pakken over hun eigen leven. De mix tussen social works en economics blijft boeien.”

Wil jij jezelf ook verder door ontwikkelen als Financial Crimefighter? Dan komen we graag met jou in contact. Meer weten over de mogelijkheden bij FBD? Neem gerust contact op met Jeroen van Wijk via 06-30537000.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Financials van Morgen
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

Li ontwikkelt zich tussen cijfers en moraal

Solliciteren

Aanmelden

Voor Li ontwikkelt zich tussen cijfers en moraal

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter