FBD actueel

Ondanks toename van risico’s blijven banken financieren

Het is evident dat banken in deze periode van crisis kritisch kijken of het verstrekken van een lening verantwoord is. Gelet op het verminderde economisch vooruitzicht is het normaal dat banken de toegenomen risico’s mee laten wegen in de kredietbeslissing. Het is in het belang van zowel de klant als de bank dat een lening uiteindelijk wordt terugbetaald. Gelet op de onderliggende economische dynamiek zijn de uitkomsten van de Bank Lending Survey die DNB vandaag heeft gepubliceerd goed te verklaren.

Banken blijven leningen verstrekken aan ondernemers

Het feit dat de kredietvolumes op peil blijven betekent dat banken blijven doorgaan met het verstrekken van nieuwe leningen, ondanks hun verscherpte blik op het risico. De kans dat een lening niet kan worden terugbetaald is immers wel degelijk gestegen. Dit wijst erop dat ondernemers dus terecht kunnen bij hun bank. Banken stellen zich ruimhartig en zorgvuldig op. Dit blijkt ook uit de Coronamonitor van de Nederlandse Vereniging van Banken, die afgelopen vrijdag is gepubliceerd. Volgens deze monitor hebben de Nederlandse banken sinds het begin van de Coronacrisis reeds 19 miljard aan financiële ruimte geboden aan ondernemers.

Steunmaatregelen voor economie in samenhang bekijken

Naast het verstrekken van nieuwe leningen hebben de verschillende maatregelen van de overheid en het uitstel van aflossingen door banken de afgelopen periode aan ondernemers ook de nodige financiële ruimte gegeven. In algemene zin zien banken dat het aantal aan Corona gerelateerde aanvragen de afgelopen periode is gestabiliseerd. Dit lijkt erop te wijzen dat de onmiddellijke nood bij ondernemers op dit moment ook beperkt is. Na een piek in de aanvragen in maart en april zijn de aanvragen van ondernemers om extra kredieten ook weer sterk afgenomen. Bedrijven zijn op dit moment geholpen met de steunmaatregelen van de overheid en de eigen maatregelen van banken die ondernemers uitstel van aflossingen bieden op lopende leningen.

Voorbereiden op najaar

Banken bereiden zich nu ook voor op een mogelijke nieuwe toestroom aan aanvragen in het najaar, indien een mogelijke opleving van het virus, gecombineerd met het aflopen van verschillende steunmaatregelen en een nog niet teruggeveerde economie, kan leiden tot nieuwe financiële nood bij ondernemers. De afgelopen periode is voor verschillende groepen ondernemers een pakket overheidsgaranties voor bedrijfsleningen opgezet. (BMKB-C voor het brede mkb, de GO-C voor het grotere mkb en het middenbedrijf en de KKC voor bedrijven met een kredietbehoefte tot EUR 50.000,-.). De garantieregelingen beogen om de kredietverlening zo veel mogelijk op peil te kunnen houden, ook als het economisch tij in een later stadium verslechtert.

Bron: www.nvb.nl

Deel dit in je netwerk
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Diversiteit op de werkvloer

Opinie: Dit kunnen banken met Bitcoin

Van bank naar de klas

ASN Bank uitgeroepen tot duurzaamste bank van Nederland

Starters stellen afspraak met hypotheekadviseur uit

Aanmelden

Voor Ondanks toename van risico’s blijven banken financieren

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter