FBD actueel

Rabobank gaat 12.000 tijdelijke huurwoningen bouwen

Rabobank stapt in de woningbouw onder de naam Rabo SmartBuilds en wil de aankomende tien jaar 12.000 woningen in het middeldure segment bouwen. In samenwerking met gemeenten die grondposities tijdelijk vergunnen, biedt Rabo SmartBuilds flexibel vastgoed als oplossing om de woningmarkt te ontlasten. De woningen vallen in de vrije huursector. De bank stelt de woningen snel te kunnen opleveren vanwege modulaire bouwtechnieken.

Uit de veertien regionale dialogen die Rabobank begin dit jaar organiseerde met 5.000 leden, is naar voren gekomen dat de krapte op de woningmarkt wordt gezien als de grootste maatschappelijke uitdaging van het moment. De huizenmarkt is oververhit en het wordt volgens de bank steeds lastiger voor particulieren om een betaalbare woning te vinden als basis voor een financieel gezond leven.

“Woningen bouwen en verhuren is waarschijnlijk niet de eerste bezigheid waar je bij een bank aan denkt”, legt Rabobank-CEO Wiebe Draijer uit. “Voor ons is het een natuurlijke doorvertaling van waar we als coöperatieve bank mee bezig zijn: bijdragen aan het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken die ook verder gaan dan individuele oplossingen voor individuele klanten.”

Rabobank gaat 12.000 tijdelijke huurwoningen bouwen

“We kennen de woningmarkt, de lokale woonbehoefte, hebben een sterk netwerk, partners in de bouw en hebben de ambitie om bankier van de energietransitie te zijn. Dat komt samen in de circulaire, duurzame en energiezuinige Rabo SmartBuilds-woningen, waarmee we het traditionele denken in de vastgoedmarkt letterlijk flexibiliseren.”

Vijftien jaar

Door recente en aanstaande wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen woningbouwprojecten voor tijdelijke duur sneller door het besluitvormingstraject. Voor Rabo SmartBuilds kunnen gemeenten ook grondposities met een andere bestemming dan wonen inzetten, waardoor de woningen snel aan de vraag van huurders kan voldoen.

In de praktijk kan Rabo SmartBuilds de woningen vijftien jaar verhuren. Na deze periode kunnen gemeenten de vergunning verlengen of zijn de woningen te verplaatsen. Aan het einde van de levensduur (tenminste vijftig jaar) zijn de woningen circulair te recyclen.

De bank voert momenteel gesprekken met een tiental middelgrote tot grote gemeenten om snel te kunnen starten met de bouw van de woningen en verwacht de eerste locaties de komende maanden bekend te kunnen maken. Rabo SmartBuilds is het eerste initiatief uit het programma ‘Bankier van de energietransitie’, opererend op het snijvlak van energietransitie en maatschappelijke opgaven. De appartementen krijgen een huurprijs tussen 753 en 1000 euro, voor grondgebonden woningen is dat maximaal €1250.

Flexwonen een belangrijke ontwikkeling

De bank stelt dat deze tijdelijke vorm van vastgoed bij de ontwikkelingen past die zijn ingezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens demissionair minister Kasja Ollongren is flexwonen met het oog op het verminderen van het woningtekort een belangrijke ontwikkeling. “Niet alleen omdat flexwoningen snel kunnen worden gerealiseerd, maar ook omdat zij als aanjager fungeert van duurzaamheid en innovatie in de bouw.”

“Omdat ook in het middeldure segment veel woningen nodig zijn, juich ik de plannen dan ook van harte toe. Dit soort initiatieven zorgen ervoor dat mensen die nu moeilijk aan een woning komen een fijne plek krijgen om te wonen. De aanpak van het woningtekort is een opgave waar niet alleen het Rijk voor aan de lat staat, maar die we samen, publiek-privaat invullen moet geven.”

Deel dit in je netwerk
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Opdrachtgever-rabobank-fbd
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Financieel professional acht ontwikkeling belangrijker dan salaris

230.000 werklozen en 5.300 faillissementen voorkomen tijdens corona

Dit is waarom ABN AMRO investeert in de ontwikkeling van blockchain

Detacheerders: ‘wij verdienen ons geld met goed werkgeverschap’

Financieringsspecialist Food & Agri

Aanmelden

Voor Rabobank gaat 12.000 tijdelijke huurwoningen bouwen

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter