FBD actueel

Ranglijst grootste Nederlandse banken 2020

In 2020 is het balanstotaal bij elf van de twaalf grootste banken in Nederland toegenomen; alleen bij het Haagse NIBC nam de balans met 1,9% af ten opzichte van 2018. Ondanks het toegenomen vermogen van de resterende Nederlandse banken is het marktaandeel ten opzichte van 2019 precies gelijk gebleven. Achmea Bank sluit de top-12 af.

Welke bank is de grootste van Nederland? Het is een vraag waarbij al gauw de vervolgvraag opkomt welke maatstaf je dient te gebruiken om dat überhaupt te meten? Het balanstotaal – het totaal van alle bezittingen van een onderneming – is daarbij een betrouwbare optie. De redactie van Banken.nl nam alle jaarverslagen door van de grootste Nederlandse banken en maakte de ‘balans’ op.

Het is weinig verrassend welke banken de top drie van Nederland vormen (dat doen ze namelijk al een tijdje). Met een balanstotaal van €937 miljard is ING met afstand de grootste bank van Nederland. Rabobank eindigt ook dit jaar op de tweede plek met een balanstotaal van €632 miljard. Wel is de balans van de coöperatieve bank met 7,1% relatief gezien het meest toegenomen ten opzichte van 2018.

De grootste banken van Nederland

ABN AMRO staat traditiegetrouw op de derde plek, de bank heeft in 2020 een balanstotaal van €396 miljard. Ook qua relatieve groei eindigt ABN ARMO van de drie grootbanken op de derde plek: ten opzichte van 2018 nam de balanstotaal toe met 3,9%. Ondanks dat alle drie de banken qua balanstotaal toenamen, is het marktaandeel gelijk gebleven. Samen beheren ze 82% van de Nederlandse markt.

ING, Rabobank en ABN AMRO spelen daarmee in hun eigen ‘superleague’. Het verschil met de overige banken is dan ook groot. BNG Bank en NWB Bank bezitten respectievelijk de vierde en vijfde plek. Beide banken richten zich hoofdzakelijk op maatschappelijke instellingen (gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen) en hebben geen particuliere klanten. Daardoor hebben ze wellicht minder naamsbekendheid, maar zijn ze wel aanzienlijk groter dan de bekendere banken zoals de Volksbank en Triodos.

De drie grootste banken van Nederland

De Volksbank – opererend onder de labels ASN Bank, RegioBank en SNS – eindigt op de zesde plek. Wel is de Volksbank met een totaalbalans van €67 miljard de vierde consumentenbank van Nederland. NN Bank (€25,5 miljard en NIBC (€21,1 miljard) volgen op respectievelijk de zevende en achtste plek . Het is daarbij opvallend dat alleen NIBC – ten opzichte van 2018 – een negatief groeicijfer laat zien (-1,9%). De Haagse bank werd afgelopen jaar na een moeizaam proces overgenomen door de Amerikaanse investeerder Blackstone.

De grootste banken van Nederland - Exclusief de grote drie

Tevens is er in 2020 een wisseling van de wacht op de kelderpositie. Triodos Bank (€13,9 miljard) is Achmea Bank (€13,8 miljard) voorbij gestreefd. De onderste zes banken (NN Bank, NIBC, Aegon, Van Lanschot, Triodos en Achmea) hebben gezamenlijk ‘slechts’ een marktaandeel van 4%.

De omvang van de grootste Nederlandse banken bij elkaar opgeteld liet jarenlang een dalende trend zien. Sinds 2018 neemt de omvang van de Nederlandse bankensector echter weer toe. In 2020 komt het balanstotaal uit op €2.406 miljard; een stijging van 7,7% ten opzichte van 2018 en 6% ten opzichte van 2019.

Bron: banken.nl 

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nederlandse banken 2020
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

Ranglijst grootste Nederlandse banken 2020

Solliciteren

Aanmelden

Voor Ranglijst grootste Nederlandse banken 2020

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter