FBD actueel

Steunpakket banken tegen corona loopt op tot €28 miljard

De waarde van het bancaire steunpakket tegen de gevolgen van de coronacrisis is verder opgelopen tot €28 miljard. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in de periodieke ‘coronamonitor’. Sinds de vorige coronamonitor is er wel iets veranderd, er is immers sprake van een nieuwe gedeeltelijke lockdown. NVB-voorman Chris Buijink roept met name ondernemers op om niet te wachten met het zoeken naar hulp, voor het te laat is.

Nederlandse banken blijven hun bijdrage leveren in de strijd tegen de economische gevolgen van de coronapandemie. Gevolgen waar momenteel vooral ondernemers door getroffen worden. Dat doen zij enerzijds door extra financiering te bieden, anderzijds door uitstel van aflossing.

Volgens de meest recente coronamonitor is de waarde van deze steun opgelopen tot €28 miljard, verdeeld over 166.000 bedrijven. Die €28 miljard bestaat voor €23,2 miljard aan extra financiering of aanvullende kredietruimte, voor €3,1 miljard aan uitstel van aflossing en voor €1,7 miljard aan steun via één van de overheidsregelingen, waarvan BMKB de meest gebruikte is. Daarmee is het aandeel financieringen met overheidsgarantie relatief beperkt, namelijk ongeveer 6% van het totale pakket.

“Banken houden een vinger aan de pols en leggen waar mogelijk ook proactief contact met klanten om te zien hoe zij ervoor staan. Op dit moment is er geen sprake van wijdverspreide liquiditeitsproblemen maar dat kan snel veranderen, “ zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

De tweede lockdown – zij het een gedeeltelijke – komt vooral in de horeca hard aan. Traditioneel zijn de maanden die komen ook de maanden waarin veel geld verdiend wordt, met alle mensen die uit eten gaan. Dit jaar zou de aanloop naar Kerst en Kerst zelf voor wat financiële ademruimte hebben kunnen zorgen na alle misgelopen inkomsten eerder dit jaar, maar het kabinet besloot anders. Het lijkt erop dat de horeca tot het einde van het jaar gesloten blijft. Dat zorgt acuut voor extra problemen.

Nadruk op maatwerk

Buijink raadt ondernemers met klem aan om niet te wachten tot het kalf verdronken is. “Ga naar je bank! De deur staat bij alle banken open om met klanten te bespreken wat mogelijk is om hen bij te staan; dat is een kwestie van maatwerk. Banken kunnen het niet alleen; steun vanuit de overheid voor getroffen sectoren blijft essentieel. Wij zijn dus blij met de aankondiging deze week van het kabinet van de nadere steunmaatregelen.”

In Buijinks advies zit een belangrijk woord verwerkt, namelijk ‘maatwerk’. Ook de zakken van banken hebben namelijk een bodem. Twee weken geleden kondigde de NVB al aan dat men af zou stappen van collectieve regelingen ten faveure van individuele regelingen. Om het ontstaan van grote hoeveelheden zombiebedrijven te voorkomen gaan banken kritisch kijken naar de levensvatbaarheid van bedrijven. De kans om te overleven is bepalend voor het toekennen van financiële hulp.

Bron: banken.nl

Deel dit in je netwerk
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
FBD-banking-2020
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Diversiteit op de werkvloer

Opinie: Dit kunnen banken met Bitcoin

Van bank naar de klas

ASN Bank uitgeroepen tot duurzaamste bank van Nederland

Starters stellen afspraak met hypotheekadviseur uit

Aanmelden

Voor Steunpakket banken tegen corona loopt op tot €28 miljard

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter