FBD actueel

Twintig jaar FBD: terugblikken én vooruitkijken

Het kan verkeren: wat twintig jaar geleden begon met drie mannen die hun diensten verleenden aan de bancaire sector, is uitgegroeid tot een vitale, immer groeiende detacheerder met meer dan honderd medewerkers. Met de directie blikken we terug op twee decennia FBD, maar niet zonder ook de toekomst in ogenschouw te nemen. Want die is veelbelovend.

De elfde etage van het imposante Gebouw Magna Porta is al jaren de thuishaven van FBD. De plek waar de kantoormedewerkers iedere dag weer aan de slag gaan voor kandidaten en opdrachtgevers en waar financieel professionals regelmatig een kop koffie komen drinken om eens bij te praten.

Zouden we met een tijdmachine twintig jaar terug in de tijd gaan, dan zouden we ons niet op de Twentepoort West 10 bevinden, maar waar dan wel? “Misschien wel bij een Van der Valk in de buurt”, lacht Michel Strikker, één van de oprichters van FBD. “We hadden in het begin helemaal geen kantoor.” Logisch ook. Mede-grondlegger Henk Kelder: “Ik mag ook namens onze derde oprichter Rob ter Horst spreken wanneer ik zeg dat we nooit met FBD zijn begonnen om uit te groeien tot een detacheerder met meer dan honderd mensen in dienst.” Het bedrijf was in eerste instantie opgericht, zodat de drie mannen zichzelf voor klussen konden uitlenen, zo legde Henk al eerder uit.

Echter, terwijl de jaren vorderden, werd de club FBD’ers steeds omvangrijker. Michel: “In het begin vonden we het al mooi als we drie mensen konden detacheren, maar we kwamen er wel snel achter dat de bijkomende verplichtingen behoorlijk wat tijd in beslag namen. Sollicitatiegesprekken voeren, mensen screenen, papieren regelen. Toen hadden we wél een kantoor nodig en hebben we in de persoon van Petra onze eerste collega op kantoor aangenomen. Maar als je eenmaal een kantoor hebt, dan is tien man weer erg weinig, dus vanaf dat moment zijn we gestaag gaan groeien.”

Groeiversnellers


Met ambities komen uitdagingen: het is daarom dat het ministerie van Economische Zaken ruim tien jaar geleden het Groeiversneller-programma in het leven riep, samen met een consortium waar onder meer Philips en PwC zich aan verbonden. Speciaal gericht op bedrijven met minimaal tien man in dienst en een omzet van twee miljoen euro: bedrijven die – zo leert de ervaring – tegen welbekende groeipijnen aanlopen. “Rondom ICT, rondom het feit dat je als ondernemer een managementteam op poten moet zetten, omdat je het niet meer helemaal alleen kunt. Wat als je naar het buitenland wilt? En hoe zet je marketing in?” De toegevoegde waarde zat ‘m vooral in het feit dat Henk, Michel en Rob de kans hadden om met gelijkgezinden hun uitdagingen te bespreken.

En dat allemaal in tijden van economische tegenwind. Henk: “Het programma werd uitgevoerd tijdens de financiële crisis, dus we noemden het voor de grap al eens een krimpvertrager in plaats van een groeiversneller, haha. Samen met zo’n twintig andere ondernemers in ons groepje gingen we ieder een businessplan uitwerken, elkaar van feedback voorzien, deze plannen verbeteren én vervolgens ook implementeren.” Nog steeds komt Henk eens in de zoveel tijd samen met enkele ondernemers uit dit programma. “Er bestaat echt een vertrouwensband tussen ons. Als we twintig jaar FBD in ogenschouw nemen, is dit iets waar ik met heel veel plezier en voldoening op terugkijk.”

Stichting Mzamohmle

Ook de bouwreis die FBD in oktober 2017 organiseerde naar Zuid-Afrika is een herinnering die er wat Henk betreft met kop en schouders bovenuit steekt wanneer hij terugblikt op de afgelopen twee decennia. “Met zestien mensen, waaronder ook mijn vrouw, dochter en schoonzoon, zijn we toen gaan helpen om een kinderdagverblijf in een van de townships te upgraden. Door te schilderen, door een moestuin aan te leggen, door de kinderen te leren hoe ze zelf groenten kunnen verbouwen.”

Maar FBD steunt Stichting Mzamohmle op meer manieren. Henk: “Alleen al in Kaapstad zijn er zo’n 3.000 opvangadressen voor kinderen onder de zes jaar. Als wij deze opvangadressen helpen professionaliseren, krijgen zij recht op subsidie vanuit de overheid en kunnen ze zichzelf bedruipen. Gaan de kinderen naar deze opvangadressen toe, dan voorkomen we dat ze al op jonge leeftijd in de wereld van drugs, prostitutie en criminaliteit terechtkomen. Hiermee zorgen we er dus ook voor dat meer kinderen vanaf hun zesde levensjaar naar school gaan, in plaats van dat ze onderweg op het verkeerde pad terechtkomen, omdat ze op straat gaan rondhangen.”

Verbreding en Finance & Control


FBD zou FBD niet zijn als er niet ook vooruit werd gekeken, nuchter als de Twentse directielieden zijn. Hoe zij de toekomst zien? “Rooskleurig, zeker”, geeft Henk aan. De toetreding van Rolf Grouve tot de directie kan hier onmogelijk los van worden gezien.  Michel: “Met Rolf Grouve hebben we er een nieuw directielid bij, die niet alleen uitblinkt in het máken van plannen, maar ook, in al zijn besluitvaardigheid, in staat is om dit alles snel en doelgericht uit te voeren. Daar is hij echt goed in.”

Michel zelf is momenteel druk bezig om de tak Finance & Control van FBD als een startup verder op poten te zetten. Michel: “Het oosten van het land is ons werkgebied. Zoals we twintig jaar geleden ook besloten om vooral het oosten en het noorden van Nederland te bestrijken, omdat de concurrentie al flink bezig was in het westen en het zuiden.”

Of het nu bedrijven zijn waar het goed mee gaat, of dat er juist bijzonder beheer nodig is: FBD staat voor ze klaar. “Onze toekomst ligt juist ook buiten de bancaire sector: ook binnen andere branches zijn er financiële pijnen die onze professionals kunnen verzachten.” En die professionals: zij zijn, nóg meer dan voorheen, het centrale speerpunt, waar de organisatie van FBD zich op focust.

De professional centraal

‘De professional centraal’ is het programma dat Rolf, Henk en Michel op poten hebben gezet. De vraag vanuit de markt verandert razendsnel en als professional moet je meebewegen, om ervoor te zorgen dat je de opdrachten kunt doen die je ook echt leuk vindt om te doen. Hierbij draait het volgens Rolf vooral om bewustwording. “We leggen niemand óp om zich te ontwikkelen: als onze mensen zich er bewust van zijn dat ze mee moeten bewegen om toekomstbestendig zijn, dan dóén ze dat ook, daar zijn we van overtuigd.” Met de FBD Academie als kennis- en opleidingsinstituut en spil binnen de verbreding van FBD.

Op naar de volgende twintig jaar FBD, op naar uitdagende opdrachten en op naar het kennismaken met al het financieel talent dat Nederland te bieden heeft. Rolf: “We blijven ervoor zorgen dat professionals en opdrachtgevers niet om ons heen kunnen. Omdat ze weten dat FBD een toffe club is. Een plek waar je je kunt ontwikkelen, waar je gave opdrachten kunt doen én waar je als bedrijf de beste financieel professionals vindt.”

Namens de directie van FBD: een oprecht dankjewel richting al onze financieel professionals en opdrachtgevers. Zonder jullie zou FBD niet. zijn wat het vandaag de dag is. Samen jullie gaan we vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Henk, Michel en Rolf.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

Twintig jaar FBD: terugblikken én vooruitkijken

Solliciteren

Aanmelden

Voor Twintig jaar FBD: terugblikken én vooruitkijken

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter