FBD actueel

Vanuit huis beginnen aan een nieuwe baan

Een nieuwe baan of opdrachtgever  is altijd spannend. Veel mensen gaan door dit proces heen. Is het altijd weer een uitdaging waar voorbereiding bij komt kijken. Het is normaal dat vragen zoals: is dit de juiste keuze, past de cultuur bij mij, en heb ik de vereiste vaardigheden door je hoofd spoken. Hoe je jezelf voorbereid op een nieuwe uitdaging? Dat is voor iedereen anders. Toch is er over dit onderwerp veel informatie te vinden. Dat maakt oriënteren en een beslissing nemen niet makkelijk. Er komt veel informatie op je af als je aan een nieuwe opdracht begint. En wat je leest, komt niet altijd overeen met de praktijk. De coronapandemie zorgt voor een extra uitdaging bij het wisselen van een baan. Want hoe zorg je ervoor dat je niet alleen je nieuwe functie snel eigen maakt maar ook een band opbouwt met je nieuwe collega’s nu iedereen vanuit huis werkt? Irene de Jong, Accountspecialist bij FBD Financieel Professionals heeft een aantal tips.

Een nieuwe job; zorg voor balans

De avond voor een sollicitatie of je eerste werkdag bij een nieuwe opdrachtgever zet je nog de puntjes op de i. Ben je goed voorbereid en wat kan je allemaal verwachten? Gezonde spanning, blijdschap, een tikkeltje stress en enthousiasme zijn allemaal gevoelens die de revue kunnen passeren op zo’n avond. Heel logisch en gezond, aldus Irene. Je wilt je namelijk graag van je beste kant laten zien. Goed willen presteren zit nou eenmaal in onze genen.

Ervaart een interimmer deze stress bij elke nieuwe opdracht? ‘Veelal wel’. Hoe je met deze spanning omgaat verschilt per persoon maar kan je wel trainen, aldus Irene. Een goede voorbereiding is van groot belang dus lees je goed in op de vacature en het bedrijf maar leg bijvoorbeeld ook alvast je kleding klaar voor de volgende dag zodat je daar ’s ochtends niet meer over na hoeft te denken. Plan in de ochtend voldoende tijd zodat je niet hoeft te haasten en ontspannen op je afspraak aan komt.

Ook ontspanning op de avond voor een sollicitatiegesprek of je eerste werkdag is van groot belang. Ga op tijd naar bed maar plan ook bewust tijd voor jezelf. Sporten of mediteren kan je helpen je hoofd leeg te maken. Er zijn talloze apps die hierbij kunnen helpen. Op Netflix vind je ook een documentaire genaamd ‘’Headspace’’. Kies de manier van ontspannen die bij jou past en laat het los. Goed is ook hierin; goed genoeg en blijf dicht bij jezelf.

Enkele werkweken verder, wat staat je te wachten?

Na de eerste weken op je nieuwe opdracht zul je merken dat je meer rust en focust krijgt. Het ‘nieuwe’ is eraf en je hebt zowel de functie als je collega’s leren kennen. Je hebt je plek gevonden. Ervaring leert dat de stapel werk vooral vermeerderd bij onze deta’s omdat ze als ze eenmaal ingewerkt zijn steeds meer op hun bordje krijgen terwijl ze de eerste weken nog wat ‘uit de wind’ zijn gehouden. Een gesprek op maandag over je weekend, een koffiepauze met een praatje of een fysiek gesprek met een klant, die mis je natuurlijk in tijden van thuiswerken. Deze normaal zo eenvoudige zaken komen jammer genoeg niet voor op je zolderkamer. Wat kan je daaraan doen?

Neem ten eerste telefonisch contact op om een klant verder te helpen of om even bij te kletsen met je collega. Beeldbellen via Teams kan vermoeiend zijn, praten tegen een beeldscherm. Wie had dat ooit gedacht?

Heb je een teams afspraak waarbij het videobellen geen toegevoegde waarde heeft? De telefoon en maak al bellend een mooie wandeling. Hierdoor blijf je samen in beweging!

Blijf jezelf ontwikkelen, denk op lange termijn

Met meer tijd voor jezelf, is nieuwe kennis opdoen de juiste investering. Luister een podcast, lees boeken, neem deel aan kennissessies of lees verdiepende online blogs. Achterhaal de laatste trends en ontwikkeling en maak nieuwe kennis eigen. Welke training of hobby wil je al tijden oppakken? Maak een planning en kies bewust voor je eigen ontwikkeling. Met een half uurtje per dag leren heb je op jaarbasis al aardig wat extra kennis opgedaan. De tijd gaat zo sneller voorbij, vooral als je het leuk hebt. Plan, kies bewust, maak tijd voor ontspanning en afwisseling en #STAYSAFE.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

Vanuit huis beginnen aan een nieuwe baan

Solliciteren

Aanmelden

Voor Vanuit huis beginnen aan een nieuwe baan

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter