FBD actueel

Vier op tien ‘duurhuurders’ komt in aanmerking voor hypotheek

Van de ruim 1.300 deelnemers aan een pilot van BLG Wonen voor zogeheten ‘duurhuurders’ komt 39% ook daadwerkelijk in aanmerking voor een hypotheek. Dat meldt de hypotheekverstrekker – die onderdeel is van de Volksbank – op basis van opgedane inzichten. 

Het woord ‘duurhuurders’ bestaat nog niet zo heel lang, maar het betreft een vrij specifieke groep Nederlanders. Dit zijn mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoning, maar net te weinig om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De ironie is dat zij maandelijks aan huur vaak meer kwijt zijn dan dat ze aan hypotheeklasten zouden betalen, maar de inkomenstoets vormt veelal een te hoge drempel.

BLG Wonen – onderdeel van de Volksbank – startte daarom een pilot voor deze groep om te kijken of zij op één of andere manier binnen de wettelijke kaders alsnog in aanmerking zouden komen voor een hypotheek. Om risico’s te vermijden liggen de eisen van hypotheekverstrekkers namelijk dikwijls lager dan hetgeen wettelijk is toegestaan.

Verder kijken dan online rekentools

Er deden 1.300 mensen mee aan de pilot, een significant aantal dat in een mum van tijd verzameld was. Het nieuws waaraan andere duurhuurders zich op kunnen trekken is dat bijna vier op de tien (39%) toch financiering voor een woning kan krijgen. Precies een kwart (25%) kan binnen de standaard hypotheekregels terecht, voor de overige 14% is maatwerk nodig. BLG Wonen spoort ieder van hen aan om verder te kijken dan online rekenhulpjes en om in gesprek te gaan met een adviseur.

Een belangrijk onderdeel van het al dan niet in aanmerking komen voor financiering was aanvankelijk de zogeheten huurverklaring. De huurverklaring zou duurhuurders in staat moeten stellen om te onderbouwen dat ze in het verleden al hoge huurlasten hebben kunnen dragen en dat dit dus in de toekomst ook mogelijk zou moeten zijn met hypotheeklasten.

Echter, zo erkent BLG Wonen, is de verscheidenheid in duurhuurders (in leeftijd, werksituatie, inkomen, betaalgedrag etc.) te groot voor een succesvolle standaard aanpak. De hypotheekverstrekker wil daarom proactief inzetten op meer kennis over de manier waarop hypotheekaanvragen voor individuele duurhuurders die niet aan de standaard inkomenstoets voldoen, beter kunnen worden ingediend.

Structurele oplossing?

Ondanks dat de ‘hypotheek voor duurhuurders’ voor sommigen een evident verschil zal gaan maken in hun leven – omdat het hen een vurig gewenste koopwoning oplevert – zal het geen structurele oplossing zijn voor de problemen op de woningmarkt. In essentie is de vraag naar koopwoningen groter dan het aanbod, wat de prijzen sterk omhoog heeft gedreven. Daar verandert ook een coronacrisis niet heel veel aan, zo concludeerde SNS al.

Daarbij komt dat banken in de afgelopen jaren steeds kritischer zijn gaan kijken naar het financieren van vastgoedontwikkelprojecten en er op de achtergrond ook nog een stikstofprobleem meespeelt, dat waarschijnlijk pas weer de kop opsteekt als de coronacrisis voorbij is. Ruwweg zijn er slechts twee structurele oplossingen: meer huizen of minder mensen.

Bron: banken.nl

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

Vier op tien ‘duurhuurders’ komt in aanmerking voor hypotheek

Solliciteren

Aanmelden

Voor Vier op tien ‘duurhuurders’ komt in aanmerking voor hypotheek

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter