FBD actueel

Waar liggen de kansen in de financiële sector?

Binnen een sector die continu in beweging is, veranderen de mogelijkheden voor toetreders op de financiële banenmarkt mee. Waar je als young financial je kansen kunt grijpen? Compliance blijft een hot topic, maar ook bijvoorbeeld controllers staan er goed voor.

Om te zien waar de grootste kansen liggen binnen de financiële sector, kun je het beste de actualiteitenrubrieken en economiebulletins goed in de gaten houden. En als er één onderwerp het afgelopen jaar de financiële krantenkoppen domineerde, was het wel crimineel geld witwassen en de (gebrekkige) controles daarop.

Compliance CDD/KYC

Banken hebben veel achterstallig controlewerk om in te halen, terwijl ze ook nog een vinger aan de pols moeten houden bij klanten die eerder al door de controles kwamen. Het aantal compliance-gerelateerde vacatures is daardoor gigantisch en deze vallen zelfs met de beste wil van de wereld niet volledig op te vullen. De financiële sector moet dus op meer creatieve manieren op zoek naar potentiële medewerkers die kunnen achterhalen of de klant inderdaad diegene is die hij of zij beweert te zijn. Geïnteresseerd? Lees dan hier het verhaal van onze collega Frank van Dragt.

Customer Due Diligence en Know You Customer: twee benamingen van vergelijkbare functies waar voorlopig nog meer dan genoeg werk binnen beschikbaar is.

Controller

Finance in control: het is en blijft een basisprincipe waar veel organisaties nog bij lange na niet aan voldoen. Neem sectoren zoals de zorg en het onderwijs: veel instellingen die binnen deze branches actief zijn, moeten zich flink achter de oren krabben. In het onderwijs nemen de reserves bijvoorbeeld flink toe: dat klinkt heel aantrekkelijk, maar is juist allesbehalve goed nieuws. Onderwijsinstellingen moeten namelijk zoveel mogelijk van het hen beschikbaar gestelde kapitaal uitgeven om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden. Overmatig sparen is dus juist uit ten boze.

Ook binnen de zorgsector blijkt de situatie nog steeds niet erg hoopgevend: uit cijfers naar aanleiding van onderzoek dat accountantsbureau BDO uitvoerde, blijkt dat maar liefst elf Nederlandse ziekenhuizen met financiële problemen kampen. Als controller kun je hier écht van toegevoegde waarde zijn. De toenemende zorgvraag en de tegelijkertijd teruglopende zorgbudgetten bieden je een gigantische uitdaging, waarbinnen je de zorgsector en de maatschappij (die opdraait voor failliete ziekenhuizen en andere (semi-)publieke zorginstellingen) ongelofelijk van dienst bent.

Tech

Ben je een financial met interesse in tech? Dan raden we aan van die interesse zeker gebruik te maken en vooral vol in te zetten op dit technologische aspect. We hebben het dan niet alleen over fintechs: ook rondom bijvoorbeeld compliance spelen technologische oplossingen een steeds belangrijkere rol (de so called ‘regtechs’).

Als Ali Niknam, eigenaar en oprichter van digitale bank Bunq, iets heeft aangetoond, is het dat je niet per se decennia in de financiële sector hoeft te werken om hierbinnen een rol van betekenis te kunnen spelen. Sterker nog: de financiële sector heeft juist behoefte aan mensen die out-of-the box denken en een nieuw perspectief meenemen. Binnen de financiële sector komt de deur voor mensen met andere, meer technologische kennis, steeds verder open te staan.

Specialist Financiering

Sinds de laatste financiële crisis moeten Europese banken steeds meer eigen kapitaal op de balans hebben staan. Als gevolg hiervan zijn de banken enkele procenten gaan besparen op de kredieten richting het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, die hier heel erg afhankelijk van zijn. Gevolg: voor leningen die bij hen passen (van een paar ton tot twee miljoen euro) kunnen ze vrijwel niet meer bij de Nederlandse bankensector (die nog steeds negentig procent van de Nederlandse bedrijfskredieten verzorgt) terecht.

Financieringsvraagstukken zijn nog steeds belangrijk voor de Nederlandse bankensector. Doordat ze steeds minder kleine leningen verstrekken, worden de grotere kredietaanvragen, dus van meerdere miljoenen euro’s, van steeds groter belang. Als financieringsspecialist kun je enerzijds de banken bijstaan in het vergaren van informatie en het nemen van de beslissing om een ondernemer wel of niet financieel ondersteunen.

Anderzijds kun je kleinere ondernemingen helpen bij het vinden en aanvragen van het passende groeikapitaal. Want er zijn natuurlijk veel meer smaken wat betreft alternatieve financiering dan alleen crowdfunding.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem gerust contact op met Jeroen van Wijk via 06-30537000.

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

Nederlandse economie nog altijd oververhit, recessie blijft uit

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

ING en Rabobank behoren tot meest waardevolle merken wereldwijd

Waar liggen de kansen in de financiële sector?

Solliciteren

Aanmelden

Voor Waar liggen de kansen in de financiële sector?

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter