FBD actueel

“FBD maakt werk en leven een stukje mooier”

Als rookie kwam Ernst Weda vijf jaar geleden bij FBD binnen. Hij maakte op het gebied van finance de switch van de bouw- naar de bankwereld. Naast vakmanschap ontwikkelde hij via FBD zijn leiderschap en zijn visie op de wereld als mens. ‘Binnen de bankwereld help je mensen hun dromen waarmaken. Voor mij maakt FBD het werk en leven een stukje mooier.’

Het hoofdkantoor van Rabobank Enschede Haaksbergen kijkt statig uit over de Varviksingel van Enschede. Aan de achterzijde van het pand staat een bontgekleurde Rabo Mercedes bus. Tekenend en inspirerend voor het bonte gezelschap aan medewerkers en klanten dat er dagelijks over de drempel gaat. Eén van hen is Ernst Weda. Met een brede glimlach loopt hij zijn gasten tegemoet. In kostuum. ‘Niet omdat het moet hoor. Maar ik vind het wel makkelijk’, lacht Ernst.

Familiair bedrijf

Vijf jaar geleden solliciteerde hij voor het eerst bij een Rabobank. “In Oldenzaal. Ik was niet de juiste persoon, dus ik werd het niet. Diezelfde manager heeft me nu hier aangenomen. Binnen vijf minuten waren we eruit. Vond ik wel mooi”, zegt hij met plezier. Tekenend voor de ontwikkeling die hij doormaakte. “In plaats van een bank werd het een detacheerder. Diezelfde manager tipte mij destijds over FBD. “Goeie club, daar leer je snel.” Dus heb ik contact opgenomen met FBD. Een familiair bedrijf in de financiële sector. Ik begon met een traineeprogramma bij Twentse banken. Na een halfjaar was ik bankier.”

CDD

Ernst Weda volgde een bachelor en master in Business Economics en Finance. “Ik had toch een aardige opleiding, maar toen ik in bankenland binnenkwam had ik nog nooit van klantintegriteit gehoord. Terwijl binnen de bank customer due diligence centraal stond. Zo snel kunnen ontwikkelingen gaan. In vijf jaar is CDD verandert van een project dat erbij hangt tot iets dat geïntegreerd is in het bancaire proces. Meer aandacht voor klanten, voor de zorgplicht en verantwoord financieren. Het accent ligt minder op commercie.”

Verhaal achter de cijfers

Bij Rabobank Enschede Haaksbergen is Ernst medewerker Zakelijk Financieren. “Ik stel inkomensverklaringen op van ondernemers die privé een investering willen doen. Toen ik voor het bankvak koos, wilde ik mensen helpen dromen verwezenlijken. Een zakelijke uitbreiding of een verhuizing helpen realiseren. Ik ga op zoek naar het verhaal achter de cijfers. Werkelijk in gesprek met ondernemers. Mooi vak. Welke afwegingen maak je als ondernemer, wat zijn je toekomstplannen? Bij FBD word ik via een coach begeleid om mijn eigen stappen op mijn carrièrepad te realiseren. Financieringsspecialist of kredietanalist is mijn volgende ambitie. FBD helpt mij dat groeipad door te maken.”

Verrijking van mijn werk

Naast financiële kennis ontwikkelde Ernst zich tevens op ander vlakken. FBD-medewerkers krijgen de mogelijkheden om aanvullende cursussen te doen. “Zo heb ik de opleiding Green Belt in Lean gedaan. Daardoor denk ik veel meer na over hoe zinvol werkprocessen zijn. Vanuit een kritische en opbouwende blik. Dat maakt dat ik meer impact krijg als professional bij het organiseren van werkprocessen. Naast deze cursus bood FBD mij de kans om mee te gaan met een ontwikkelingsreis naar Zuid-Afrika. We bouwden samen met collega’s aan een school voor kinderen in de townships van Kaapstad. Een verrijking van mijn werk. Ik kreeg een andere kijk op armoede en op hoe wij met elkaar samenleven en de dingen organiseren. Een stukje relativering. We bouwden bijvoorbeeld mee aan twee bankjes, schilderden een tafel voor tafeltennis en vier stokken vormden een doel voor voetbal. Een speelvoorziening voor een hele wijk in de township. Dolgelukkig waren ze. Eenmaal thuis hoorde ik buren mopperen over hoe ver het lopen was naar het speeltuintje in de straat. We moeten ons werk en de plek waar we wonen koesteren. FBD maakt voor mij het werk en leven een stukje mooier.”

Deel dit in je netwerk
WhatsApp
LinkedIn
Email
Facebook
Twitter
Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws of interessante blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant

Finance-organisaties én financials volop in ontwikkeling

“FBD liet mij de voordelen van detacheren zien” – Chantal Hagting

“FBD biedt elke keer een nieuwe uitdaging” – Alfred Faber

“Blij met tien jaar FBD” – Gijs Roelfsema

Kennismiddag Stikstof

“FBD maakt werk en leven een stukje mooier”

Solliciteren

Aanmelden

Voor “FBD maakt werk en leven een stukje mooier”

Plan een belafspraak

Laat je gegevens achter en
wij bellen je z.s.m. terug.

Neem contact op

Laat een bericht achter